Hollande: Emme luovuta sotalaivoja Venäjälle toistaiseksi

Ranskan presidentti François Hollanden kanslian mukaan sotalaivojen vienti Venäjälle on evätty toistaiseksi. Venäjä ei omien sanojensa mukaan aio ryhtyä välittömiin toimiin Ranskaa vastaan, vaan odottaa kärsivällisesti.

Ulkomaat
Mistral-alus kuvattuna Ranskan Saint-Nazairessa.
Mistral-alus kuvattuna Ranskan Saint-Nazairessa viime elokuussa.Marcus Brandt / EPA

Ranskan presidentti FrançoisHollande on ottanut kantaa kiisteltyjen sotalaivojen toimitukseen Venäjälle.

– Tasavallan presidentti katsoo, että nykyinen tilanne itäisessä Ukrainassa ei edelleenkään salli ensimmäisen sotalaivan toimitusta. Vientilupa Venäjälle on evätty toistaiseksi, presidentinkanslian lausunnossa sanotaan.

Venäjä aikoo luopua aiemmin esitetyistä korvausvaatimuksistaan Ranskalle. Venäjä kuitenkin odottaa edelleen, että Ranska pitää alkuperäisestä suunitelmastaan kiinni ja toimittaa Mistral-luokan sotalaivat, sanoo Venäjän varapuolustusministeri Juri Borisov uutistoimisto Ria Novostille.

– Me olemme tyytyväisiä, mutta ranskalaiset eivät näytä olevan. Aiomme kuitenkin odottaa kärsivällisesti. Kaikki on täsmennetty sopimuksessa, ja aiomme toimia sopimuksen mukaan, niin kuin sivistyneet ihmiset tekevät, Borisov sanoi.

Sotalaivat lepäävät Ranskan Saint Nazairessa

Venäläisten tilaama ensimmäinen alus, Vladivostok, on ankkuroitu Ranskan satamakaupunki Saint Nazaireen, jossa noin 400 venäläistä merimiestä on ollut kuukauden ajan alukseen liittyvässä koulutuksessa. Vladivostok pystyy kuljettamaan 700 sotilasta, 16 helikopteria ja jopa 50 panssaroitua ajoneuvoa.

Toinen alus, Sevastopol on niin ikään Saint Nazairessa telakalla viimeisteltävänä. Se on ollut tarkoituksena toimittaa Venäjälle ensi vuonna.

Ranska on haluton purkamaan koko miljardin euron sopimusta, koska tilaus on tuonut maalle töitä ja helpottanut taloustilannetta.

Analyytikoiden mukaan sotalaivat kuitenkin parantaisivat merkittävästi Venäjän kykyä siirtää suuria määriä joukkoja ja kalustoa.

Lähteet: AFP, AP, Reuters