Imatralle uusi lastenteatteri – yksityisen lahjoittajan perintö käytetään lasten iloksi

Imatran kaupunki sai perintönä 140 000 euroa. Lastenteatterille summasta lohkaistaan 116 000 euroa. Näillä rahoilla saadaan uusi lastenteatteri ja kaksi produktiota kaupan päälle.

kulttuuri
Teatteri Imatran johtaja Timo Rissanen esittelee toimittaja Iida Rauhalammille tulevan lastenteatterin sijoittumista ay-talon tiloihin.
Tommi Parkkinen Yle

Imatran kaupunki sai yksityiseltä lahjoittajalta 140 000 euroa, joista 116 000 euroa käytetään uuden lastenteatterin perustamiseen. Uusi teatteri rakentuu Teatteri Imatran entisen pienen näyttämön tiloihin.

– Lapset ovat tärkeitä teatterissa kävijöitä. Lapset innostuvat hyvästä näytelmästä ja ovat myös kriittisiä jos eivät pidä kyseisestä esityksestä, Teatteri Imatran teatterinjohtaja Timo Rissanen kommentoi.

Teatteri Imatran on joka vuosi tehnyt lapsille suunnatun näytelmän. Teatterinjohtajan mukaan yleinen suhtautuminen lastenteatteria kohtaan on ollut aallokkoista. Rissanen kyseenalaistaa kuitenkin niiden teatterien toiminnan, jotka eivät tee lainkaan produktioita lapsille.

– Se on tietysti resurssikysymys, mutta sitten pitäisi kyseenalaistaa, että miten resursseja oikein käytetään. Lasten teatterissa kate on pienempi, mutta sen arvo on jopa suurempi kuin aikuisten teatterilla, Rissanen summaa.

Salaperäinen perintö

Viime vuonna Imatran kaupungille tuli tieto, että eräs yksityinen henkilö on testamentannut kaupungille rahaa ja toivonut, että rahat käytetään kulttuurin ja sosiaalisen alan palveluihin. Rissanen keksi idean lastenteatterista.

– Lapset ovat tulevaisuuden teatterisukupolvi, Rissanen toteaa.

Teatteri Imatran vieressä sijaitsevassa ay-talossa on pieni näyttämö, joka on tähän asti toiminut useita vuosia vain teatterin varastona ja varaharjoitustilana.

– Kunnostamiseen menee tuosta saamastamme summasta yksi kolmasosa. Siellä on loppukeväästä asti maalattu, korjattu ja tehty sähkötöitä. Katsomoa rakennetaan myöhemmin produktion mukaan, Rissanen kuvailee.

Uusi lasten teatteri näkee päivänvalon syksyllä 2015.

– Rahalla saadaan paitsi korjaus, myös kaksi produktiota eli vuosien 2015 ja 2016 syysproduktiot. Myös ympäristökuntien päiväkotien lapsille voidaan tarjota kuljetusapua, sillä yleensä heillä ei ole varaa tuoda lapsia teatteriin, Rissanen kertoo.

Uuden teatterin ensimmäinen vetonaula on tuttu uninen vuohi.

– Halusin jonkun tunnetun suomalaisen satuhahmon. Päädyin Mauri Kunnaksen herra Hakkaraiseen, Rissanen paljastaa.