Parakkikoulussa on viileitä luokkia ja lämmin asenne

Rautjärven Simpeleen yhteiskoulun oppilaat siirtyivät tänä syksynä parakkiopetukseen. Väistötiloissa on kaikki opetuksessa ja kouluarjessa tarvittava. Oppilaat ovat sopeutuneet uusiin tiloihin hyvin, vaikka luokissa voi olla ajoittain viileää. Vanhan koulurakennuksen tunkkainen sisäilma on kaikkien muistissa.

Simpele, Rautjärvi
Simpele parakki parakkikoulu kontit koululuokka luokka koulu
Vanhassa koulurakennuksessa opetetaan edelleen esimerkiksi teknistä työtä ja fysiikkaa. Osa koulurakennuksesta on suljettu kokonaan.Lauri Silvander / Yle

Konteista rakennettu koulurakennus kuulostaa karulta ja kylmältä paikalta. Todellisuus on kuitenkin myönteinen yllätys. Simpeleen yhteiskoulun kaksi väliaikaista koulurakennusta eivät tuo ensimmäisenä mieleen parakkikylää.

Kontit on yhdistetty huomaamattomasti ja sisällä kulkee kaikista koulurakennuksista tuttuja kapeita käytäviä. Luokkien koko vaihtelee käyttötarkoituksen mukaan ja seinille on ripustettu oppilaiden töitä.

– Meillä on yhdessä rakennuksessa kymmenen luokkaa ja toisessa kolme. Vanhassa koulussa on vielä esimerkiksi teknisen työn tiloja, rehtori Janne Hirvonen kertoo.

Simpeleen yhteiskoulun oppilaat siirtyivät väistötiloihin elokuussa vanhan koulurakennuksen vuosia jatkuneiden sisäilmaongelmien vuoksi. Lääkärintodistuksia jaettiin sekä opettajille että oppilaille.

Uudesta rakennuksesta on puhuttu vuosia

Uutta koulurakennusta on suunniteltu Rautjärven Simpeleelle vuosien ajan. Viimeisin vastaisku tuli elokuussa, kun kaupunginvaltuusto ilmoitti pitävänsä rakennuksen hintaa liian korkeana. Urakkatarjoukset nostivat koulun hinnan lähes 12,5 miljoonaan euroon, mikä oli pienelle kunnalle liikaa.

– Kunnanvaltuusto piti hintaa liian korkeana. Sitä pienennettiin ja uutta koulua lähdetään rakentamaan 10,6 miljoonan euron budjetilla. Tästä on yhteisymmärrys. Tänään (tiistaina) on vielä rakennustoimikunnan kokous, jossa asiaa viedään eteenpäin, Hirvonen toteaa.

Uusi koulu noussee vanhan rakennuksen viereen niin, että opetus pääsee alkamaan syksyllä 2016.

Koulussa yhdeksättä luokkaa käyvä Tuukka Ylönen muistaa vanhan koulun varjopuolen hyvin.

– Joidenkin silmiä alkoi kutittaa ja oppilaita yskitti. Sitten tuli hengitysvaikeuksia. Jotkut eivät pystyneet olemaan siellä. Osan lääkärintodistuksissa todettiin, ettei saa mennä tiettyihin tiloihin.

Luokkien lämpötilat vaihtelevat

Niin ikään yhdeksäsluokkalainen Anni Löppönen kaipaa vanhasta koulusta vain suuria yhteisiä tiloja.

– Joissakin luokissa on ollut vähän kylmä, mutta muuten olen viihtynyt ihan hyvin. Olen käynyt Simpeleen ala-asteen ja nyt olen täällä Simpeleen yhteiskoulussa. Kaipaan vain yhteisiä tiloja. Vanhassa koulussa oli kuitenkin niin huono ilma, että nyt on parempi.

Luokkien sisälämpötilat tosiaan vaihtelevat, eikä rakennuksissa ole keskuslämmitystä. Hytistä tiloissa ei kuitenkaan tarvitse.

Rehtori Janne Hirvonen kertoo, että pienestä lisätyöstä huolimatta parakkielämä sujuu sekä henkilökunnalta että oppilailta hyvin.

– Lämmin tunnelma tuo mukavaa lisää. Meillä on hyvä työyhteisö ja hyvät oppilaat.

Yhteiskoulun arki jatkuu väistötiloissa vielä pitkään, mutta sisäilma on sentään raikasta.