Hyppää sisältöön

Joulukalenterista on tullut kallis lysti - luukun takaa löytyy yhä useammin trendilelu

Makeis- ja lelufirmat ovat tulleet joulukalenterimarkkinoille voimalla. Samalla kalentereiden varustelukierre on kiihtynyt. Yksinkertainen suklaa tai lelu ei enää riitä, luukusta pitää löytyä trendilelu. Kilpailu lapsiasiakkaista ja varsinkin vanhempien rahoista on kovaa.

Kuva: Terhi Varjonen / Yle

Mannerheimin lastensuojeluliiton Vaasan paikallisoaston puheenjohtaja Tuula Närvä on pannut merkille, että adventtikalentereissa lelut ovat nykyisin kova sana, ja että eräänlainen varustelukierre on menossa.  Tarjolla on lelukalentereitten lisäksi esimerkiksi meikkikalentereita.

Närvän perheessä ei kuitenkaan tarvitse enää murehtia kalentereitten kohoavia hintoja ja lasten kasvavia vaatimuksia, koska perheessä lapset ovat jo ohittaneet varsinaisen kalenteri-iän.  Tuula Närvä on kolmen teini-ikäisen äiti ja tänä jouluna myös yhden vaihtarin vara-äiti. Vaikka kalenterit eivät ole teini-ikäisille se kaikkein tärkein jouluun liittyvä juttu, aikoo Tuula Närvä keksiä jotain kivaa pesueelleen tänäkin vuonna.

Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

– Joulukalenteri on mukava perinne. Luukkuja avaamalla voi virittäytyä joulun odotukseen ja tunnelmaan.

Vuosien kokemuksella Tuula Närvä tietää erilaisten kalentereitten hyvät ja huonotkin puolet.

– Lelukalentereissa on se huono puoli, että kotiin kertyy pientä tarpeetonta rihkamaa, jota ei sitten kuitenkaan voi oikein poiskaan heittää. Aivan pienille lapsille lelut irtoavine osineeen voivat olla myös vaarallisia.

Makeiskalentereitten heikon kohdan tietää jokainen.

– Kuukausi on kuitenkin pitkä aika, joten lasten itsehillintä on vähän liian suurella koetuksella, kun pitäisi malttaa avata vain yksi luukku päivässä, naureskelee Tuula Närvä ja muistelee niitä jouluja, kun kalenterit ovat tyhjentyneet ennen aikojaan.

Itse tehty kalenteri on yksi vaihtoehto

Tuula Närvän omassa lapsuudessa suklaat oli valettu kalenterin muovimuotteihin.

– Kalenterin tyhjennyttyä meillä lapsilla oli tapana sulattaa steariinia muotteihin ja valaa uusia hahmoja. Se oli kivaa, mutta ehkä vähän vaarallista, kun lapset leikkivät kynttilöillä, muistelee Närvä.

Monet tekevät joulukalenterin itse. Tuula Närvän mielestä se on hyvä vaihtoehto, jota kannattaa ehdottomasti harkita.

Kuva: Sari Selin / Yle

– Jonakin vuonna meillä sukat hoitivat joulukalenterin tehtävää. Sukkaan laitettiin joka aamuksi jotakin pientä, muistelee Närvä.

Helppo joulukalenteriin teko-ohje löytyy esimerkiksi Ylen Pikku Kakkosesta.

Partiolaisten kalenteri pitää pintansa

Adventtikalenteriperinteestä saadaan kiittää partiolaisia. Suomalaiset partiotytöt toivat kalenteriperinteen Suomeen Ruotsista vuonna 1947. Sen jälkeen partiolaisten adventtikalenteri on ilmestynyt joka vuosi.

Tästä se alkoi. Partiolaisten ensimmäinen kalenteri vuodelta 1947. Kuva: Suomen Partiolaiset / Ulla von Wendt

– Tuntuu siltä, että partiolaisten kalenterilla on monelle aivan erityinen merkitys. Tuote on reilussa 60 vuodessa tullut hyvinkin tutuksi ja monelle se kuuluu tärkeänä osana joulun odotukseen, toteaa Vaasan Metsäveikkojen lippukunnanjohtaja Miikka Rautavirta.

Rautavirta ei pelkää, että lelukalenterit tai mitkään uudet viritykset uhkaisivat partiolaisten kalenteria. Partiokalenteria myydään vuosittain 250 000 kappaletta. Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla myynti on noin 12 000 kappaletta.

Miikka Rautavirta Kuva: Elina Kaakinen / Yle

Erityisen partiolaisten adventtikalenterista tekee se, että ensimmäinen kalenterinluukku avataan aina ensimmäisenä adventtina eikä joulukuun ensimmäisenä päivänä. Jos ensimmäinen adventti on marraskuun puolella, ensimmäinen luukku avataan jo silloin.

Partiolaiset luottavat kalenterinsa kanssa perinteisiin. Kuva riittää.

– Kalenterissa on tärkeätä se, että luukkujen takaa löytyvät kuvat täydentävät kalenterin kuvaa. Kun kaikki luukut on avattu, kalenteri on kuin taulu,  kertoo itsekin seitsemänvuotiaasta asti partiolaisien kalenterin luukkuja availlut Miikka Rautavirta.

Kalenterien hinnat kipuavat ylöspäin

Joulukalentereitten hinnat ovat noususuunnassa.

Partiolaisten kalenteri maksaa tänä jouluna seitsemän euroa. Kalentereista kertyvät rahat käytetään partiotoimintaan. Adventtikalenteri on partiolaisten merkittäviin varainhankintakampanja. Kalentereja myyvät sekä pienet että isot partiolaiset lokakuun puolivälistä marraskuun loppuun.

Vaasassa Metsäveikot ovat marraskuun viimeisellä viikolla myyneet kalentereita pop up -kaupassa. Uutta myyntitapaa haluttiin kokeilla monestakin syystä.

– Monet kyselevät, mistä kalenterin voi ostaa. Nyt voimme kertoa, mistä niitä saa.  Lisäksi ovelta ovelle myyminen on käynyt hankalaksi, koska monessa kerrostalossa alaovet ovat nykyisin kiinni ja monessa taloyhtiössä myös kielletään kaupustelu.

Kalenterimarkkinoilla yksinkertainen suklaakalenteri on edullinen vaihtoehto. Halvimmat irtoavat parilla eurolla.

Lelukalentereiden hinnat ovat jo toista luokkaa. Trendikkäimmistä lelukalenterista joutuu pulittamaan useita kymppejä. Jos lasten toiveet halutaan toteuttaa, on kalentereihin budjetoitava monilapsisessa perheessä jo merkittäviä summia rahaa. Kustannuksia lisää se, että monille lapsille ei enää riitä yksi kalenteri vaan niitä hankitaan useampia.

.
.