Kyläkoulusta 700 neliön asunto – "Teimme tarjouksen, joka kauhukseni meni läpi"

Asuntokauppa kukoistaa pienessä kainuulaiskylässä. Halukkaita on tulossa enemmän kuin on myytäviä asuntoja. Alue kiinnostaa varsinkin nuoria perheitä.

ilmiöt
Nainen seisoo lumisella pihalla vanhan vihreän talon edessä.
Kati Kovalainen asuu nyt vanhassa kyläkoulussa Suomussalmella.Arto Loukasmäki / Yle

Kovalaisen perheellä on Suomussalmen Pesiönrannassa asunto, jossa on kahdessa hirsitalossa vaatimaton 700 neliön asunto. He tekivät ostotarjouksen kyläkoulusta ja ostotarjous hyväksyttiin.

– Etsimme täältä vuoden ajan rantatonttia tai taloa, jossa olisi rantatontti. Sopivaa ei kuitenkaan löytynyt. Teimme tarjouksen, joka kauhukseni meni läpi, sanoo Kati Kovalainen.

Pesiönranta sijaitsee Suomussalmen kuntakeskuksesta 20 kilometriä pohjoiseen. Vaikka asuntokauppa syrjäseuduilla ja taajamissakin on hiipunut, niin Pesiönrannassa sellaisesta ei ole tietoa.

– Täällä harvat talot tulevat myyntiin, sillä ne menevät tuttavien tuttaville ilman myyntiin laittoa ja talojen omistajia pitää jopa suostutella myymään talonsa. On paljon nuoria perheitä, jotka haluaisivat tulla tänne, kertoo Kovalainen.

Haaveena majatalon perutaminen

Tulevaisuuden haaveena on kahdesta koulukiinteistöistä toisen kunnostaminen kokous- ja juhlatiloiksi.

Pihalla on tilaa ja siellä voisi olla muutama lammas ja pari kanaa.

Kati Kovalainen

– Tämän lisäksi pitkäaikainen haaveeni on majatalon perustaminen, jossa osa asunnoista olisi esteettömiä. Haluaisin tarjota mummolamaista maaseutua. Pihalla on tilaa ja siellä voisi olla muutama lammas ja pari kanaa. Lähiympäristössä on hyvät marjastus- ja kalastusalueet, summaa Kati Kovalainen.

Koulun ostamisen jälkeen kovin suuria remontteja ei ole tehty. Kovalaiset ottivat käyttöön lämmityksessä hakkeen, jota saadaan kotikunnan metsästä.

Olohuone.
Kyläkoulun vanha luokkahuone on nyt Kovalaisen perheen olohuone.Arto Loukasmäki / Yle

Kati Kovalaisen aviopuoliso on metsäkoneurakoitsija, joten siinä mielessä hake tuntui luonnolliselta lämmitysjärjestelmältä.

– Tuhat litraa kuukaudessa meni öljyä, joten kauaa ei tarvinnut miettiä lämmitysjärjestelmän vaihdosta, kertoo Kati Kovalainen.