Induktioadapteri antaa mehumaijalle uuden elämän

Induktiotason ja lämmitettävän astian väliin asetettava induktioadapteri auttaa silloin, kun kodista ei löydy teräksisiä kattiloita tai pannuja. Magnetismia johdattava teräslevy ei ole vielä noussut kuluttajien suosioon.

Kotimaa
Liedellä keitetään vettä.
Tommi Parkkinen / Yle

Kun kotiin hankitaan induktioliesi, pitää usein myös osa keittiön kattiloista ja pannuista vaihtaa induktiotasolla toimiviin astioihin. Aina lompakko ei kuitenkaan kestä uusien astioiden hankkimista. Silloin ongelman voi ratkaista induktioadapterin avulla.

Induktioadapterin avulla myös muut kuin teräsastiat saa lämmitettyä induktiotasolla. Käytännössä adapteri on magnetismia johdattava teräslevy, joka asetetaan induktiotason ja lämmitettävän astian väliin.

– Jos käytössä on vaikka jokin kuparinen tai alumiininen mieliastia, ne eivät ole magneettisia. Niitä ei voi siis lämmittää induktiotasolla. Adapterin avulla astia lämpiää, toteaa Gigantin kodinkoneista vastaava tuotepäällikkö Sami Viitanen.

Toimivuus huolestuttaa kuluttajia

Soittokierros turkulaisiin keittiöalan liikkeisiin paljastaa, että induktioadaptereilla ei ole hirveästi kysyntää. Yksi syy on laitteen epäluotettavuus.

– Me emme myy lainkaan adapterilevyjä asiakkailta tulleen palautteen takia. Asiakkaat ovat sanoneet, että levyt toimivat eri liesillä eritavoin. Esimerkiksi pannut kuumentuvat epätasaisesti, sanoo Cristina Moborg keittiötarvikkeita myyvästä Heirol Shopista.

Parhaan tuloksen saa, kun lieden lämmitysosa on yhtä suuri kuin käytössä oleva adapteri.

Sami Viitanen

Sami Viitanen huomauttaa, että adapterin toimivuus riippuu täysin induktiotason lämmitysosan ja käytettävän adapterin halkaisijasta.

– Normaali kattilakin toimii eri tavalla erilaisilla liesillä. Parhaan tuloksen saa, kun lieden lämmitysosa on yhtä suuri kuin käytössä oleva adapteri.

Myös induktiotasojen laskeneet hinnat ovat vähentäneet induktioadapterien menekkiä.

– Ihmisillä alkaa olla jo kodeissaan muitakin kuin keraamisia liesiä, arvelee Pasi Heikkilä keittiö- ja kylpyhuoneliike Saarikalliosta.

Lisäksi Orikedon keittiötukusta arvellaan, että induktiotason ostaja hankkii usein uudet kattilat ja pannut samalla vaivalla.

Mehumaijalle uusi elämä

Gigantin tuotepäällikkö Sami Viitanen kertoo, että induktioadaptereita myydään maltillisesti koko maassa.

Mehumaijat ovat yleensä alumiinisia ja ne eivät toimi induktiotason kanssa. Silloin mehut saa keitettyä adapterin avulla.

Sami Viitanen

Yleensä ostaja on sellainen, joka ei millään haluaisi luopua vanhoista astioistaan. Varsinkin keittiökaapin nurkassa pölyttyvälle mehumaijalle halutaan usein uusi elämä.

– Yksi yleinen kommentti asiakkaalta on, että mehumaija ei toimi uudella liedellä.

– Mehumaijat ovat yleensä alumiinisia ja ne eivät toimi induktiotason kanssa. Silloin mehut saa keitettyä adapterin avulla.