Ukrainan kriisi voi vauhdittaa Patrian AMV-ajoneuvojen kysyntää

Patrian valmistamat AMV-ajoneuvot ja tornilliset kranaatinheittimet kiinnostavat maailmalla, mutta monien maiden puolustushankinnat ovat lykkääntyneet eteenpäin. Se merkitsee sitä, että Patrian tuotanto Hämeenlinnan tehtaalla vähenee myös ensi vuonna. Jo tänä vuonna tehtaan henkilökunta on vähentynyt runsaalla sadalla.

talous
Mies seisoo panssariajoneuvon edessä
Timo Leponiemi / Yle

Vaikka markkinointia on lisätty, moni maa on lykännyt puolustushankintojaan. Sen vuoksi uutta tuotantoa ei saada "pajan lattialle" ensi vuonna, sanoo tämän vuoden alussa Patria Landin liiketoimintajohtajana aloittanut Mika Kari.

– Kiinnostus Patrian tuotteisiin ei ole kadonnut, mutta useat hankkeet ovat siirtyneet eteenpäin. Emme ole siis voittaneet hankkeita, mutta emme ole myöskään hävinneet. Hankkeet ovat siirtyneet eteenpäin ja silloin meille ei työtä ole näköpiirissä.

Emme ole siis voittaneet hankkeita, mutta emme ole myöskään hävinneet.

Mika Kari

– Useita hankkeita on käynnistymässä ja meillä on meneillään todella paljon markkinointi- ja myyntihankkeita, mutta niiden eteneminen päätöksenteko- ja toteutusvaiheeseen ottaa kyllä aikaa, tunnustaa Mika Kari.

Esimerkki Patrian aikaavievistä hankkeista on Etelä-Afrikan AMV-kaupat. Neuvottelut alkoivat vuonna 2003 ja ensimmäiset viisi Hämeenlinnassa koottua ajoneuvoa toimitettiin vuonna 2008. Varsinainen sopimus allekirjoitettiin viime vuonna. Ensi vuonna Hämeenlinnassa tehdään 16 ajoneuvoa lisää. Loput 238 ajoneuvosta valmistetaan Etelä-Afrikassa niin, että viimeinen on valmis vuonna 2022.

Liettua harkitsee - Ruotsi satsaakin hävittäjiin

Ukrainan tilanne on lisännyt kiinnostusta Patrian tuotteisiin. Toiveita kaupoista elätellään niin Lähi-Itään, Itä-Eurooppaan kuin Australiaankin. Esimerkiksi Liettua suunnittelee kauppaa noin sadasta panssariajoneuvosta, ja Patrialla toivotaan tämän kaupan ratkeavan Patrian eduksi ja etenevän nopeasti.

Sen sijaan Ruotsin optio 113:sta AMV-ajoneuvosta ei toteudu ainakaan lähiaikoina. Vaikka ruotsalaiset ovat lisäämässä puolustushankintojaan, länsinaapurimme on asettamassa etusijalle hävittäjäkoneet, tietää Mika Kari.

Vientikauppa on jatkuvuuden turvaamiseksi välttämätöntä.

Mika Kari

– Patrian kotimaankauppa on pientä, eikä kykene kattamaan tarvittavia tuotekehityspanostuksia, vaan vientikauppa on jatkuvuuden turvaamiseksi välttämätöntä.

Hämeenlinnan tehtaalle töitä tuovat lähinnä esisarjat ja Paseihin tehtävät päivitykset. Suuret toimitukset, kuten 113 AMV:n valmistaminen Ruotsiin ovat takana. Työkuorma putoaakin ensi vuoden aikana merkittävästi.

Tämän vuoden aikana Patria Landin henkilöstö on vähentynyt 500:sta 350:een työntekijään. Yt-neuvottelut voivat olla arkea myös tulevana vuonna.