1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kirjakauppojen kapea tarjonta huolettaa Kirjailijaliiton tulevaa puheenjohtajaa

Yksimielisesti Suomen Kirjailijaliiton puheenjohtajaksi valittu Jyrki Vainonen on otettu kollegoilta saamastaan luottamuksesta. Hän suree kirjailijoiden vaikeaa toimeentuloa ja kirjakauppojen kaventunutta tarjontaa.

Kuva: Marjut Suomi / Yle

Suomen Kirjailijaliitto valitsi uuden puheenjohtajan Tuula-Liina Variksen seuraajaksi viime viikonloppuna. Joskus puheenjohtajavalinnat ovat olleet riitaisiakin, mutta nyt runsaan 700 jäsenen kirjalijaliiton johtoon valittiin yksimielisesti kirjailija, suomentaja ja sanataiteen opettaja Jyrki Vainonen Ylöjärveltä.

– Ennakkoon ei ollut ilmoittautunut muita puheenjohtajakandidaatteja. Tulos jännitti silti, koska aina voi tulla ns. mustia hevosia viime metreillä, sanoo Vainonen.

Hänestä oli hienoa tuntea saamansa tuki ja luottamus.

– Tällaisen luottamustoimen saaminen on suurin kunnianosoitus, mitä voi kollegoiltaan saada. Nyt  täytyy pyrkiä olemaan ahkera ja ymmärtäväinen sekä pyrkiä edistämään meidän yhteisiä asioita, Vainonen toteaa uudesta tehtävästään.

Kirjailijoiden toimeentulon puolesta

Ensi vuoden alusta pestinsä aloittava uusi puheenjohtaja otti aluksi kantaa kirjallisuuden sisä- ja ulkopolitiikkaan. Vainonen on iloinen, että Suomi on päässyt hyvin esille kansainvälisesti.

– Tänä vuonna Suomi oli Frankfurtinkirjamessujen teemamaa, mikä tarkoitti tietysti paljon näkyvyyttä ja siellä olikin iso joukko suomalaisia kirjailijoita. Se oli hieno ja onnistunut tapahtuma, joka varmasti poikii lisää kirjallisuusvientiä.

Suomalaiset taiteilijat ovat keskimäärin köyhiä.

Jyrki Vainonen

Hän kuitenkin muistuttaa, että vientiponnistuksissa ei saisi viedä huomiota korjausta vaativista kotimaan asioista.

– Kipeimmät epäkohdat liittyvät toimeentuloon. Suomalaiset taiteilijat ovat keskimäärin köyhiä, Vainonen toteaa.

Hänen mukaansa kirjailijat ja monet taiteilijat ovat väliinputoajia, kun puhutaan jokaiselle kansalaiselle kuuluvasta sosiaaliturvasta.

– Systeemihän on rakennettu niin, että sinulla joko on palkkatöitä tai olet työtön. Taiteilijat ja monet muutkin ihmiset nykypäivänä eivät kuitenkaan ole kokopäivätöissä, vaan tekevät silpputyötä eivätkä istu näihin kategorioihin.

Ehkä noin 10 prosenttia kirjailijoista elää pelkällä kirjanmyynnillä.

Jyrki Vainonen

Kirjoittamisella paljon ansaitsevia on Suomessa vain vähän. 

– Ehkä noin 10 prosenttia kirjailijoista elää pelkällä kirjanmyynnillä. Suurin osa kirjailijoistahan tekee paljon muutakin työtä. He muun muassa opettavat, kääntävät ja luennoivat, kuvailee Vainonen. 

– Meidän elämä rakentuu sellaisista pienistä puroista, mikä on osoittautunut hankalaksi jäykälle byrokratialle.

Kirjakauppojen tarjonta kaventunut

Jyrki Vainonen on kirjoittanut monia eri kirjallisuuden lajeja: romaaneja, novelleja, esseitä ja suomentanut muun muassa Nobel-palkitun Seamus Heaneyn runoja. Viimeisin teos ”Askelia” pitää sisällään kävelyaiheisia esseitä.

– Puheenjohtajapestin alkaessa menee varmasti paljon aikaa rutiinien opetteluun ja nyt tietysti tulevien eduskuntavaalien alla edunvalvontatyö menee oman kirjoittamisen edelle.

Vainonen sanoo edustavansa vähälevikkisen kirjallisuuden kirjoittajia, joita kirjailijoissa on suurin osa. Kirjailijoiden toimeentulosta huolta kantava Vainonen suree myös kirjakauppojen kapeaa tarjontaa.

– Nykyään kirjakaupoista ei tunnu saavan mitään muuta kuin kolmea, neljää eniten myytyä valtavirtakirjallisuutta edustavaa teosta.  Kulttuurin ja kirjallisuuden tarjonnan rikkaus on kaventunut huolestuttavasti, sanoo Vainonen.

– Tämä on aika outo tilanne, koska kuitenkin suuri joukko meitä kirjailijoitakin kirjoittaa hienoja novelleja, hienoja runoja ja hienoja esseitä, joita kannattaa lukea.