1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Kainuun sote-malli kelpaa nyt koko maan malliksi

Tiistaina aikaan saatu ratkaisu sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta on malli, jota on Kainuussa toteutettu jo 10 vuotta. Perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon ja sosiaalihuollon yhdistäminen on tuttu ensin Kainuun hallintokokeilusta ja sen jälkeen Kainuun sote-kuntayhtymästä.

Kuva: Hanne Kinnunen / Yle

Valtakunnallinen sote-ratkaisu ottaa käytännössä kaikkien käyttöön Kainuun 10 vuoden aikana keräämät kokemukset perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon ja sosiaalihuollon yhdistämisestä. Kainuun sote-kuntayhtymän johtaja Maire Ahopelto on tyytyväinen.

– Me onnistuimme ensin Kainuun hallintokokeilun ja sitten Kainuun sote -kuntayhtymän aikana hillitsemään sote-kulujen kasvua erittäin tehokkaasti. Se on nyt päätymässä kaikkien hyödyksi.

Ahopellon mukaan nyt ei olla kuitenkaan tekemässä koko maahan Kainuun hallintokokeilua.

– Kainuulaisten itse kaatamaan hallintokokeiluun kuului nyt käyttöön otettavan mallin lisäksi lukiot ja toisen asteen koulutus, maakuntaliiton palvelut ja suorat maakuntavaalit. Toki vaaleja sotealueelle esitettiin myös nyt, mutta niitä ei tähän malliin tule.

Jotain vanhaa, mutta tuunattuna

Hallintokokeilu kaatui vuoden 2012 lopussa käytännössä yhden kunnan vastustaessa kokeilun jatkoa. Taustalla oli tyytymättömyys suurten kuntien asemaan ja pelko omien palvelujen puolesta.

Vuoden 2013 alusta Kainuu jatkoi perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon ja sosiaalihuollon tuottamista kuntien perustaman kuntayhtymän kautta. Hallintokokeilun oppeja ja kokemuksia ei siis heitetty romukoppaan, vaan nykyinen valtakunnalliseen käyttöön otettava sote-malli on viritetty versio alkuperäisestä.

– Seitsemän Kainuun yhdeksästä kunnasta perusti sote-kuntayhtymän, koska kuntayhtymän kautta järjestettävät sote-palvelut koettiin järkeväksi tavaksi toimia, sanoo Kainuun sote-kuntayhtymän johtaja Maire Ahipelto.

Kainuu ei kuitenkaan pääse laiskottelemaan uudistuksen loppuun viemisessä.

– Vaikka malli on meillä jo valmis ja tuunattu, myös me joudumme tekemään paljon työtä ennen kuin uusi sote on valmis aloittamaan toimintansa. Pohjois-Suomen sotealueeseen tulee 68 kuntaa, mikä on valtava määrä myös alueena. Toki muut joutuvat tekemään enemmän palveluiden integroinnissa, mutta Kainuu joutuu samalla tavalla osallistumaan kokonaisuuden hiomiseen, Ahopelto toteaa.