Yle Fergusonissa: Monet asukkaista lähes shokissa

Yle Uutisten kirjeenvaihtaja Christian Vuojärvi kertoo, että monet asukkaat ovat murtuneita siitä, mitä heidän kaupungilleen on tapahtunut.

Ulkomaat
Palokunta sammuttaa edellisen yön mellakoissa palamaan sytytettyjä rakennuksia.
Edellisen yön mellakat Fergusonissa jättivät jälkeensä useita raunioiksi palaneita rakennuksia kaupungin katujen varsille. Poliisi pidätti yön aikana yli 60 ihmistä.

Yhdysvalloissa Fergusonissa oleva Yle Uutisten kirjeenvaihtaja Christian Vuojärvi kertoo, että tunnelma kaupungissa on epäuskoinen.

– Monet Fergusonin asukkaista ovat lähes shokissa ja sanovat, että eihän tällaista pitäisi tapahtua USA:ssa. Monet paikalliset ovat täysin murtuneita siitä, mitä tapahtui yön tunteina. Tietenkin juuri päätös aiheuttaa edelleen surua, mutta myös levottomuudet ovat kaikkien huulilla.

Fergusonissa puhkesi mellakoita sen jälkeen, kun suuri valamiehistö päätti olla syyttämättä poliisia, joka ampui aseettoman mustan nuorukaisen viime elokuussa.

– Monet Fergusonin asukkaat ovat murtuneita siitä, mitä heidän kaupungilleen ja kaupunginosalleen on tapahtunut. Jotkut ovat ääneen kysyneet, mikä on Fergusonin tulevaisuus tämän jälkeen – tuleeko siitä aavekaupunki.

Vuojärven kertoo, että suuri osa kaikken aggressiivisimista mellakoitsijoista oli muualta: vain yhdeksän yli kuudestakymmenestä yön aikana pidätetystä ovat kotoisin Fergusonista.

Hänen mukaansa on hyvin mahdollista, että levottomuudet jatkuvat tai leviävät, sillä tapahtumien kulusta elokuussa on yhä kaksi eri versiota.

– Kannattaa myös muistaa, että juryn 12 jäsenestä yhdeksän oli valkoihoisia, ja tämä on raivostuttanut mielenosoittajia Fergusonissa.

Vuojärven mukaan kauaskantoisia vaikutuksia on mahdotonta arvioida.

– Fakta on, että aivan liian moni mustaihoinen amerikkalainen on erittäin epäileväinen poliisien suhteen, ja tähän myös presidentti Barack Obama viittasi eilisessä puheessaan.

Hän sanoo, että pahimmassa tapauksessa kuilu heidän ja poliisien tai jopa yhteiskunnan välillä kasvaa entisestään.