Hyppää sisältöön

Asiakas sai hukkuneet tekarinsa takaisin: "Kokeili kaikkia löytötavaratoimistossa olleita"

Tekohampaita päätyy yllättävän usein löytötavaratoimistoon. Tekareita hukataan eniten pikkujoulukaudella ravintoloiden läheisyyteen. Eräs porilainen löysi omansa kokeilemalla kaikkia poliisin hallussa olleita tekareita.

Kuva: Sanna Kähkönen / Yle

Porin poliisin löytötavaratoimistoon päätyy suhteellisen usein tekohampaita. Hukkuneita tekohampaita tuodaan toimistoon muutamat vuodessa. Suurin osa niistä on löytynyt ravintoloista tai niiden läheisyydestä. Eniten tekareita kiikutetaan löytötavaratoimistoon pikkujoulukaudella ja uudenvuoden tienoilla.

– Onkohan syynä sitten, että on voitu vähän huonosti, löytötavaratoimiston hoitaja Martti Kallioinen arvelee.

Hampaitaan hakenut henkilö sitten löysi omansa sovittamalla.

Porin löytötavaratoimiston hoitaja Martti Kallioinen

Tekohampaiden tuojat eivät yleensä pyydä löytöpalkkioita, mutta lain mukaan löytäjälle kuuluu kymmenen prosenttia esineen arvosta.

Joskus hukkateille joutuneet tekarit löytävät takaisin oikealle omistajalle. Tekohampaat ovat arvokkaat, joten hampaiden hakijoita tulee löytötavaratoimistoon silloin tällöin.

– Kerran kävi jopa niin, että oli kolmet tekohampaat samaan aikaan, ja hampaitaan hakenut henkilö sitten löysi omansa sovittamalla. Täytyy sanoa, että vähän huimasi, kun niitä tuossa tiskillä soviteltiin, Kallioinen muistelee.

Tekohampaat ovat löytötavaratoimiston kannalta hieman hankalat käsiteltävät, sillä ne sopivat vain yhdelle tietylle ihmiselle. Jos tekareita ei kuitenkaan kukaan tule hakemaan kolmen kuukauden sisällä, ne huutokaupataan kaiken muun löytötavaran tapaan.

Tekohampaille löytyy yleensä myös huutajia. Kallioisen mukaan viimeksi tekohampaiden hinnaksi muodostui parisenkymmentä euroa ja huutajia oli useampi.