Hyppää sisältöön

Risikko odottaa rohkeita ratkaisuja Soklista

Liikenneministeri Paula Risikko (kok.) uskoo, että lopulliset ratkaisut Soklin kaivoksen avaamisesta ja liikenneyhteyksistä syntyvät lähikuukausina.

Liikenneministeri Paula Risikko. Kuva: Yle

Liikenneministeri Paula Risikko (kok.) on tyytyväinen Soklin kaivosyhteyksien etenemiseen. Hallitus näytti tiistaina selkeästi vihreää valoa radan rahoittamiselle. Radan lisäksi Sokliin pitää rakentaa tie Savukoskelta. Risikon mukaan tämä sisältyy pakettiin, josta kaivosyhtiö Yaran kanssa neuvotellaan.

Yaran kanssa entistä vakaammalta pohjalta käytävissä neuvotteluissa käydään läpi vielä kerran mitä kaikkea alueelle tarvitaan.

- Siellä tarvitaan juuri näitä erilaisia erilaisia väyliä. Tästä kokonaisuudesta lähdetään sitten neuvottelemaan Yaran kanssa. Ja nyt meillä on sitten mandaatti lähteä neuvottelemaan tästä tarkemmin.

Seuraavat tahdit lyö kaivosyhtiö. Yaralta odotetaan nyt sitoutumista hankeeseen.   

- Ymmärrän oikein hyvin, että Yara tarvitsee aikaa pohtia tätä asiaa.

Lopulliset luvut auki

Risikko ei halua kertoa mitä ehtoja valtion lupaamaan rahoitukseen liittyy. Niistä keskustellaan vain kaivosyhtön kanssa. Hän ei liioin halua puhua  tarkoista summista. Kyse on kuitenkin sadoista miljoonista euroista ja valtio haluaa oman maksuosuutensa jäävän alle puoleen kuluista.  

- Nämä ovat sitten sellaisia lukuja, jotka ovat monesta kiinni mitä ne lopulliset luvut sitten ovat.

Risikon mukaan tarkoituksena on, että lopulliset ratkaisut valtion rahoituksesta tehdään ennen hallituksen vaihtumista. Hän myös uskoo näin tapahtuvan.

- Pitää jossakin vaiheessa päättää, että se käynnistyy koska tässä on sitten monta vuotta jäljellä, että me saadaan kaikki rullaamaan. Pitää uskaltaa tehdä rohkeasti päätöksiä.

.
.