Vapaa-ajattelijoiden puheenjohtaja: ”Kanteluja koulujen uskonnollisista tilaisuuksista tulee vielä lisää”

Vapaa-ajattelijain liiton puheenjohtaja Petri Karisma sanoo, että apulaisoikeusasiamiehen päätös tuo kaivattuja tarkennuksia Opetushallituksen ohjeisiin koulujen uskonnollisista tilaisuuksista.

Kotimaa
Koulupulpetti.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Vapaa-ajattelijain liiton puheenjohtaja Petri Karisma toivottaa tervetulleeksi koulujen uskonnollisia tilaisuuksia koskevan oikeusasiamiehen päätöksen.

– On hyvä, että vihdoin viimein alleviivataan, että koulussa järjestettäville uskonnollisille tilaisuuksille pitää olla yhtä arvokas rinnakkainen tilaisuus. Opetushallituksen ohjeistus ei ole tarkka asian suhteen, Karisma sanoo.

Apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja linjasi tiistaina, että koulun on järjestettävä vaihtoehto uskonnolliselle päivänavaukselle.

Oikeusasiamiehelle kannellut peruskoulun oppilas oli oman ilmoituksensa perusteella vapautettu päivänavauksista, mutta niiden ajaksi ei ollut järjestetty korvaavaa toimintaa.

"Lasta ei saa jättää käytävälle kuulokkeet korvilla"

Karisman mielestä päätöksessä tulee selvästi esille se, että jos oppilas ei halua osallistua uskonnolliseen tilaisuuteen, asia on osittain lapsen ja ennen kaikkea lapsen vanhempien päätettävissä.

– Pitää myös olla selvää, mikä on uskonnollinen tilaisuus. Eikä lasta saa jättää käytävälle kuulokkeet korvilla, vaan pitää olla ohjattua toimintaa, Karisma sanoo.

Karisman mielestä uskonnollisiin tilaisuuksiin liittyvät asiat pitäisi puida koulun ja vanhempien kesken alusta saakka. Koulun pitäisi tehdä vanhempien kanssa jokaista lasta erikseen koskeva sopimus siitä, osallistuuko lapsi uskonnollisiin tilaisuuksiin.

Karisman mukaan Opetushallituksen syksyllä antamat ohjeet uskonnollisista tilaisuuksista kouluissa ovat ympäripyöreät. Tämän vuoksi tarkemmat ohjeet kouluille haetaan oikeusasiamiehelle ja muille viranomaisille tehtyjen valitusten kautta.

– On hyvä, että tästä kanneltiin ja tuli päätös. Luulen, että näitä tulee lisääkin ja koulujen käytänteitä tarkennetaan, Karisma sanoo.