1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

EU-komissio: 21 miljardilla 300 miljardin investoinnit

Juncker esittelee 300 miljardin investointipaketit keskiviikkoaamuna.

politiikka
Jean-Claude Juncker
Jean-Claude JunckerOliver Hoslet / EPA

Jean-Claude Junckerin komissio yrittää saada kammettua EU:n talouden nousuun 300 miljardin investointipaketilla. Komission suomalainen varapuheenjohtaja Jyrki Katainen on saanut tehtäväkseen rakentaa paketin. Juncker ja Katainen esittelevät pakettia keskiviikkona europarlamentille Strasbourgissa.

Jäsenmaat ovat jo esittäneet yhteensä yli 300 miljardin toivelistansa investoinneista – esimerkiksi Suomi on toivonut LNG-terminaalia ja nopeaa junayhteyttä Turun ja Helsingin välille.

Ennakkotietojen mukaan investointipakettiin on tarkoitus irrottaa EU:n budjetista 16 miljardia euroa. Euroopan investointipankki panisi rahaa likoon viisi miljardia. Pääomasta muodostettaisiin eurooppalainen investointirahasto, jonka koko olisi 21 miljardia euroa.

EU:n tarjoamalla julkisella rahalla on tarkoitus houkutella yksityisiä sijoittajia mukaan investoimaan. Komissiossa lasketaan, että käyttämällä EU:n rahaa takauksiin saataisiin käynnistettyä 300 miljardin investoinnit. EU:n sijoittama euro poikisi siis 15-kertaiset investoinnit.

Kohteina energiaa ja tutkimusta

Investointirahasto valitsisi hankkeet, joihin rahaa kannattaa sijoittaa. Valitsijoina eivät toimisi virkamiehet tai poliitikot, vaan riippumattomat asiantuntijat. Kehittämisen ja rakentamisen kohteiksi valittaisiin esimerkiksi suuria liikennehankkeita tai energiainvestointeja, koulutusta, tutkimusta tai uusiutuvaa energiaa. Näiden investointien avulla EU:sta tulisi nykyistä kilpailukykyisempi ja parempi sijoituskohde.

EU-rahasto kantaisi suurimman riskin: jos investointi epäonnistuu, viimeisenä omansa saa takaisin EU. Komissiossa uskotaan, että jos EU ottaa isoimman riskin, investoijat uskaltautuvat liikkeelle. Sijoittajiksi on tarkoitus houkutella esimerkiksi eläkeyhtiöitä tai muita rahoittajia, jotka eivät tavoittele nopeita voittoja, vaan ovat valmiita sijoittamaan pitkäksi ajaksi. Komissiossa ollaan varmoja, että yksityiset sijoittajat lähtevät liikkeelle.

Myös jäsenmaat saisivat sijoittaa investointirahastoon. Nämä investointirahastoon sijoitetut julkiset pääomat EU tarkastelisi niin, että niiden ei katsottaisi kasvattavan maiden budjettivajetta, vaan komissio olisi valmis joustamaan. Tällä yritetään saada Etelä-Euroopan maat suuntaamaan investointinsa EU-rahastoon. Ne ovat olleet kiinnostuneita sijoittamaan julkista rahaa, mutta ongelmana on ollut, että budjettivaje saattaisi kasvaa yli kolmen prosentin – mikä rikkoo EMU-kriteereitä.

Komissio työstää investointipaketin yksityiskohtia ja esittelee sen EU-maille joulukuun huippukokouksessa.

Lue seuraavaksi