1. yle.fi
  2. Uutiset

Tutkijat kasvattavat talven kestäviä kuusia laboratoriossa

Kuusen siemenpulaan on lähivuosina tulossa helpotusta uudenlaisesta taimien kasvatusmenetelmästä. Metsäntutkimuslaitoksessa kehitettävä solukkolisäys mahdollistaa jalostettujen havupuiden viljelyn laboratorio-olosuhteissa.

Kotimaan uutiset
projektipäälikkö Susanne Heiska  Metsäntutkimuslaitos METLA
Vanhempi tutkija Susanne Heiska seuraa kuusen kasvua Metlan Punkaharjun tutkimuspuistossaKare Lehtonen / Yle

Metsäntutkimuslaitoksen Punkaharjun toimipaikassa on kehitetty kolmen vuoden ajan menetelmää, jolla erityisesti kuusen taimia voidaan kasvattaa laboratorio-olosuhteissa.

– Voimme lähteä liikkeelle jalostukseen valittujen puiden parhaimmistosta, eli voisimme monistaa niiden jälkeläisiä, sanoo erikoistutkija Tuija Aronen.

Kasvullisella lisäyksellä voitaisiin tuottaa hyvälaatuisia taimenia metsänviljelyyn tai viherrakentamiseen tarkoitettuja erikoistaimia.

– Jalostetulle siemenelle on kysyntää enemmän kuin mitä voidaan tarjota. Siemenviljelykset eivät voi tuottaa kuusen siemeniä tarpeeksi ja tällä voidaan korvata lähivuosina siemenviljelysten riittämättömyyttä, sanoo vanhempi tutkija Susanne Heiska.

Kuuset säilyvät syväjäädytyksessä

Parhaista kuusista saatua solukkomassaa säilytetään -196 asteen lämpötilassa. Syväjäädytyksessä niiden perimä säilyy muuttumattomana, vaikka viljelyn alkuun kuluisi vuosia.

Yhteen näyteputkiloon varastoidusta solukosta saadaan jopa 500–600 alkiota, joista kuusen taimiksi kasvaa yli 400 kuusentaimia.

– Kahdeksan viikon ikäisiä alkioita voi jo kutsua taimeniksi, sanoo tutkija Saila Varis.

Koealalla kasvaa erikoispuita viherrakentamiseen

Metlan Punkaharjun tutkimuspuistoon on istutettu ensimmäiset laboratoriossa kehittyneet kuusentaimet, joiden selviytymistä talven yli seurataan tarkkaan.

Kasvamassa on jalostettuja lajikkeita kuusen taimituotantoon ja viherrakentamiseen. Ensimmäisenä solukkoviljelyllä kasvatettuja taimia voidaankin hyödyntää puutarhoissa.

– Kuusella on hienoja punaisia ja kullankeltaitaisia neulasia, on pallomaisia muotoja, maan myötäisesti kasvavia ja kapealatvuksisia lajikkeita, kuvailee erikoistutkija Tuija Aronen.

Kaupallinen taimituotanto vuosien päässä

Uusien tuotantomenetelmien käyttöönottaminen kuusentaimien massatuotannossa vaatii vielä useiden vuosien tutkimustyön ja runsaasti kenttätestejä.

Lisäksi kaupallisen taimituottajan on kehitettävä menetelmä, jolla tuotanto voidaan automatisoida.

Lue seuraavaksi