Seinäjoen Tangomarkkinoiden ensi kesän teemana Olavi Virta

Yksi Seinäjoen Tangomarkkinoiden kesän 2015 teemoista on Olavi Virta, jonka syntymästä tulee kuluneeksi sata vuotta. Joka vuosi tangokilpailussa menestyjiä verrataan Olavi Virtaan ja osa kilpailijoista yrittää laulaa kuin hän, sanoo tapahtuman taiteellinen johtaja Martti Haapamäki. Myös Tangomarkkinoiden Olavi Virta -kokoelma laitetaan esille.

musiikki
Tangokruunu Seinäjoen rautatieaseman pihalla.
Johanna Manu / Yle

Olavi Viirran (s. 27.2.1915) syntymästä tulee vuonna 2015 kuluneeksi sata vuotta. Seinäjoen Tangomarkkinat nostaa Virran yhdeksi tapahtuman teemoista.

– Juhlistaminen on varmaan paikallaan. Aina kun puhutaan kruunaamattomista kuninkaista, niin Olavi Virta mainitaan, sanoo Seinäjoen tangomarkkinoiden taiteellinen johtaja Martti Haapamäki.

– Toisaalta on myös toisinpäin, nimittäin joka vuosi löytyy niitä (laulajia), jotka yrittävät olla uusia olavi virtoja ja ehkä jopa liikaakinn hakevat klangia Virralta, Haapamäki toteaa.

Yleisön toivetangot ja Virta-näyttely

Kesän 2015 tapahtumassa Olavi Virta ja hänen musiiikkinsa kuuluu läpi koko tapahtuman, sanoo Martti Haapamäki. Perjantai-illan juhlakonsertti rakentuu Virran musiiikin ympärille ja nyt ovat haussa sen kappaleet. Ehdotuksia konsertin kappaleista ja niiden esittäjistä haetaan yleisöltä.

– Ensisijaisesti haetaan tangoja, mutta pyritään muutakin hänen musiikkiaan saamaan näkyviin ja kuuluviin, Martti Haapamäki sanoo.

Tangomarkkinoilla on omistuksessa laaja Olavi Virta -kokoelma, jolle etsitään nyt sijoituspaikkaa. Virran juhlavuonna kokoelma on tarkoitus laittaa näyttelymuotoon, kunhan tilat ja yhteistyökumppaneita löytyy.

– On sovittu, että se laitetaan esille. Se, saadaanko joku pysyvämpi paikka, missä kokoelma voisi olla, on vielä auki. Tavoite on, että kokoelmalla olisi paikka, jossa se voisi olla pysyvästi ohikulkijoiden nähtävillä. Mutta se ei ole kovin yksinkertaista järjestää, Haapamäki sanoo.