Helsingistä ratkaisuja Kiinan ilmansaasteongelmiin

Helsingin yliopisto auttaa kiinalaisia maan mittavien saasteongelmien ratkomisessa. Kiinaan rakennetaan ilmanlaatua tarkkailevia havaintoasemia, joiden keräämän tiedon avulla voidaan ratkaista huonoon ilmanlaatuun liittyviä ongelmia.

Kotimaa
Tehtaiden piippuja iltataivasta vasten.
Tehtaita Kiinan Tianjinissa.Ryan Tong / EPA

Kiinaan on ryhdytty rakentamaan Helsingin yliopiston avustuksella ilmanlaadun havaintoasemia. Niitä on jo Pekingin ja Nanjingin kaupungeissa. Tulevina vuosina havaintoasemia on tarkoitus rakentaa lisää. Tavoitteena on auttaa kiinalaisia maan mittavien saasteongelmien ratkomisessa.

Ensi huhtikuussa Helsingin yliopisto alkaa myös järjestää kiinalaisille ilmanlaatuun liittyvää koulutusta. Ensimmäinen workshop alkaa huhtikuussa. Valmisteleva workshop on tarkoitettu kiinalaisille yhteistyökumppaneille.

Koulutetaan kouluttajia

– Idea on kouluttaa yhteensä muutamia kymmeniätuhansia kiinalaisia asiantuntijoita. Kyse on lähinnä täydennyskoulutuksesta. Me koulutamme kouluttajia, kertoo akatemiaprofessori Markku Kulmala.

Juupajoen Hyytiäälässä sijaitsee havaintoasema, joka on tällä hetkellä maailman monipuolisin asema. Vastaavanlaisia aiotaan nyt rakentaa Kiinaan.

– Tällaisten asemien avulla pystytään ymmärtämään ilmanlaadun kokonaistilanne. Tarvitaan havaintoasemia ja koulutusta, jotta pystytään ratkaisemaan ilmanlaatuongelmia.

Hankkeet toteutetaan kiinalaisella rahalla kiinalaisten kanssa yhdessä. Helsingin yliopisto johtaa tiedepuolta.