Meteoriittivanhus ajeli uuteen kotiin ratikkakyydillä

Miljardien vuosien ikäinen meteoriitti ajeli viime yönä ratikkakyydillä uuteen kotiinsa Kumpulaan. Vanhus joutui muuttamaan pois Mineraalikabinetista, koska Helsingin yliopisto luopuu tiloista.

Kotimaa
Meteoriitti pakattuna valmiina kuljetukseen.
Meteoriitti pakattuna valmiina kuljetukseen.Tuomas Jokela

HKL:n uusi raitiovaunu Artic sai kunnian kyytiä meteoriittivanhuksen viime yönä uuteen majapaikkaan. Hauras ”tähtipölystä” muodostunut muisto maailman syntyajoilta matkusti pehmustetussa laatikossa. Artic-raitiovaunun kulku on tasaista ja täristämätöntä kumipyöräkuljetuksiin tai muihin raitiovaunuihin verrattuna.

Noin 4,5 miljardin ikäinen meteoriitti on majaillut yli 100 vuotta Mineraalikabinetissa Suurkirkon kupeessa. Helsingin yliopisto luopuu Arppeanum-rakennuksesta ja samalla Mineraalikabinetista, siksi myös talon vanhimman asukkaan täytyi muuttaa. Bjurbölestä löydetty 82 kg painoinen meteoriitti oli näyttelyn tunnetuin yksittäinen näyte.

Putoaminen herätti kauhua

Meteoriitin taru maan pinnalla alkaa vuodesta 1899, kun se putosi Porvoon lähistölle. Ennen maahansyöksyään meteoriitti ylitti Helsingin. Kirkas valo, voimakkaat pamahdukset ja ikkunoiden helinä herättivät kauhua kaupunkilaisissa.

Tapahtuma noteerattiin ulkomaita myöten ja meteoriitti sai suuren symboliarvon sortovuosien Suomessa: vuotta myöhemmin se oli suomalaispaviljongin vetonaulana Pariisin maailmannäyttelyssä. Esillä oli tosin meteoriitin kipsikopio - aitoa meteoriittia ei sen suuren koon ja haurauden takia uskallettu kuljettaa Pariisiin.

Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen geologiset kokoelmat muuttavat vuoden loppuun mennessä Kumpulan kasvitieteellisen puutarhan keskelle, historialliseen kartanorakennukseen.