Lapsille kymmenkertainen maratoni puolessa tunnissa ei ole ongelma

420 kilometriä on pitkä matka taitettavaksi. Yhteistyöllä, pienellä vaivalla ja tahdolla se onnistuu, ainakin 200 alakoululaisen voimin.

ilmiöt
Kajaanin Teppanassa alakoululaiset valmistautuvat liikuntatapahtumaan.
Sanna Kähkönen / Yle Kainuu

Kajaanilaisen Teppanan koulun 200 alakoululaista sitoivat lenkkarit tiukalle ja lähtivät matkaan – tarkoituksenaan juosta Lego-maraton.

– Tämä on itseasiassa kymmenen maratonin mittainen matka, 420 kilometriä, opettaja ja tempauksen äiti Jaana Kari sanoo.

Lego-maratonin idea on yksinkertaisuudessaan mainio.

– Oppilaat kiertävät koulua ympäri Lego-palikat matkamittarina. Aina kun lapsi tulee kierrokselta saa ottaa luokan omasta sankosta yhden Legon ja kiinnittää sen luokan omaan rakennelmaan. Näin, kun kaikki palikat on saatu rakennelmaan, maratoni on juostu, Kari selventää.

Kari haluaa ideoimallaan tapahtumalla korostaa liikunnan tärkeyttä ja yhteistyötä kouluissa. Jokainen saa juosta sellaisen matkan, kuin itsestä hyvältä tuntuu.

Jaana Kari
Lego-maratonin äiti Jaana Kari iloitsee lasten liikkumisesta.Kimmo Hiltunen / Yle

– Koululiikunnassa on perinteisesti korostunut kilpailu, mutta tämä tapahtuma on täysin kilpailuton. Tässä tehdään yhteistyötä, maratonin saa juostua ainoastaan yhteistyöllä.

– Erilaisia liikuntaelämyksiä erilaisille liikkujille. Toinen juoksee 10 kierrosta, eli noin 5–6 kilometriä ja joillekin 2 km riittää, Jaana Kari jatkaa.

Kiinnostusta ja variointia

Rahavaroja ei Lego-maratonin järjestämiseen kouluympäristössä tarvita. Maratonin voi halutessaan järjestää mikä tahansa koulu.

Erilaisia liikuntaelämyksiä erilaisille liikkujille. Toinen juoksee 10 kierrosta, eli noin 5–6 kilometriä ja joillekin 2 km riittää.

Jaana Kari

– Lego-maratonidea on levinnyt moniin kouluihin, erityisesti tämän Liikkuva koulu (siirryt toiseen palveluun) -hankkeen myötä. Olen vienyt tapahtumaa eteen päin ja monet koulut ovat ottaneet kopin.

– Kuhmossa tapahtuma järjestettiin välituntikampanjana. Lapset juoksivat itsenäisesti palikoiden kanssa, Kari kertoo.

Jaana Kari arvioi maratonin kestävän puolisen tuntia. Teppanan koulu sai palkintoa varten yhteistyökumppanin paikallisesta lelukaupasta.

Koululaiset keräsivät legoja koululiikunnan puitteissa.
Sanna Kähkönen / Yle Kainuu

– Juoksu-urakan jälkeen oppilaita odottaa suuren suuri Lego-laatikko, joka menee aluksi voittajaluokan rakennettavaksi. Sitten se kiertää muissakin luokissa.

Liikunnan iloa

Opettaja ihastelee juoksevia lapsia. Lego-piste vilisee pipopäisiä junnuja.

Koululiikunnassa on perinteisesti korostunut kilpailu, mutta tämä tapahtuma on täysin kilpailuton.

Jaana Kari

– On mahtavaa nähdä lasten liikkuvan. Monet ovat varautuneet pukemalla lenkkarit ja pukeutumalla vähän kevyempään vaatetukseen, Jaana Kari sanoo.

Oppilaat juoksevat hymyssä suin kohti toista, kolmatta ja neljättä kierrosta. Edessä on vielä matkaa, mutta opettaja näkee hyödyn vaivan takaa.

– Tämä tapahtumahan ei maksa mitään. Pientä vaivaa vain ja järjestämisen iloa.