Mikael Pentikäinen puolustaa nyt peltoja

Perjantaina 50 vuotta täyttävä Hesarin ex-päätoimittaja puhuu uudessa työssään maaseudun äänellä. Keski-iän kriisiä mies paikkailee ajelemalla Vespalla.

Helsingin Sanomien entinen päätoimittaja Mikael Pentikäinen puhuu uudessa tehtävässään maaseudun äänellä. Perjantaina hän täyttää 50 vuotta. Kuva: Anna Ronkainen / Yle

Kohutusta lähdöstä on kulunut puolitoista vuotta. Toukokuun lopulla 2013 Mikael Pentikäinen sai lähtöpassit Helsingin Sanomien päätoimittajan paikalta. Syyksi yhtiön johto kertoi luottamuspulan.

Paljon keskustelua herättäneiden potkujen jälkeen on tapahtunut paljon. Pentikäinen on reilun vuoden aikana kirjoittanut kirjan, toiminut johtamisen ja viestinnän konsulttina ja pyrkinyt europarlamenttiin.

Nyt edessä on paluu lehtihommiin: Pentikäinen valittiin marraskuussa Maaseudun Tulevaisuus -lehden uudeksi päätoimittajaksi.

Hän pitää tehtävää mielekkäänä haasteena.

– Lehti on pärjännyt hyvin ja kulkenut vastavirtaan suomalaisessa lehtikentässä. Digitaalisella puolella on paljon mahdollisuuksia ja kehitettävää.

Metsänhoitaja kaatoi puun konkeloon

Siirtymä Hesarin lasikuutiosta peltojen ja metsien äänenkannattajaksi vaikuttaa valtavalta harppaukselta. Täysin pystymetsästä Pentikäinen ei tehtäväänsä silti astu: koulutukseltaan hän on maa- ja metsätaloustieteiden maisteri, metsänhoitaja.

– Jos hoidamme asiamme hyvin, uskoisin, että suomalaisella maaseudulla on erittäin hyvä tulevaisuus.

– Kun valintani alkoi olla selvä ja kerroin siitä kotona, 10-vuotias tyttäreni sanoi, että isä, sinähän et tiedä maaseudusta mitään! Vastasin, että olenhan minä sentään metsänhoitaja. Hän sitten muistutti, että viime kesänäkin onnistuin kaatamaan puun sähköjohdolle ja konkeloon. Näin todella kävi, Pentikäinen nauraa.

Vespa paikkaa prätkäkuumetta

Mikael Pentikäinen täyttää tulevana perjantaina 50 vuotta. Keski-iän kriisiä tai siihen usein liitettävää moottoripyöräkuumetta mies ei myönnä potevansa.

– Olen joskus vuosia sitten ostanut itselleni Vespan, sellaisen vähän isomman mallin, jolla ajelen silloin kun säät sallivat ja siltä tuntuu. Muuten jalat pysyvät maassa, kun kotona on pieniä lapsia.

Maaseudun tulevaisuus: kiroilua, juopottelua ja alastomuutta

Kansallisteatterin päänäyttämöllä parhaillaan pyörivä näytelmä nimeltä Maaseudun tulevaisuus kertoo ihmisten ja eläinten rinnakkaiselosta, ja sisältää tuhdin annoksen huutamista, kiroilua, juopottelua ja alastomuutta.

Pentikäinen on nähnyt näytelmän ja sanoo odottavansa jännityksellä sen synnyttämää keskustelua.
– Olihan se ainakin varsin monikerroksinen, mies toteaa.

Miltä sitten maaseudun tulevaisuus ihan oikeassa elämässä näyttää?

– Jos hoidamme asiamme hyvin, uskoisin, että suomalaisella maaseudulla on erittäin hyvä tulevaisuus.
– Suomi on maa, joka elää metsistä ja siitä, mikä meillä kasvaa. Biotalous tarjoaa paljon uusia, hienoja mahdollisuuksia. Jos haluamme kansakuntana pärjätä, se edellyttää, että meillä on elävä vahva maaseutu, jossa on mahdollisuus harjoittaa monenlaisia elinkeinoja.