Heinolan ex-kaupunginjohtaja voitti korvauskiistan – kaupungille yli 160 000 euron lasku

Hovioikeus kumosi käräjäoikeuden aiemman päätöksen ja katsoo, että irtisanotulla kaupunginjohtajalla on oikeus vuoden palkkaa vastaaviin korvauksiin. Ratkaisu syntyi äänestyksen jälkeen, sillä yksi asettui kaupungin puolelle.

Kotimaa
Tita Rinnevaara
Tita Rinnevaara

Ex-kaupunginjohtaja Tita Rinnevaara on voittanut Heinolan kaupungin johtajasopimusta koskevassa asiassa. Rinnevaara vaati kaupunkia korvaamaan hänelle irtisanomisen perusteella johtajasopimuksen mukaisen korvauksen eli 123 715, 74 euroa viivästyskorkoineen.

Käräjä-oikeus ei vaatimukseen suostunut, mutta nyt hovioikeus on kumonnut tuomion.

Itä-Suomen hovioikeus velvoittaa kaupungin maksamaan Rinnevaaralle yli 120 000 euroa viivästyskorkoineen. Kaupungin on korvattava myös oikeudenkäyntikuluja sekä käräjäoikeudesta että hovioikeudesta korkoineen, useiden kymmenien tuhansien eurojen edestä.

Heinolan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Raili Hildén sanoo, ettei summan maksaminen veisi Heinolaa konkurssiin.

– Eihän se hyvä ole, jos sellaisia joutuu maksamaan. Mutta jos vaihtoehto olisi, että olisimme jatkaneet hänen kanssaan verrattuna siihen että meillä on nyt kaupunginjohtaja ja rauha täällä, niin summa ei ole iso. Ei tiedetä, mitä summia olisi tullut, jos olisimme jatkaneet ennallaan.

Heinolassa harkitaan valittamista

Oikeus katsoo, että korvauksesta oli sovittu etukäteen johtajasopimuksella. Sopimustekstin mukaan kunnanjohtajalla on oikeus vuoden palkkaa vastaavaan korvaukseen luottamuspulaan perustuvan irtisanomismenettelyn käynnistyessä.

Heinolan kaupungin mielestä Rinnevaara ei olisi ollut oikeutettu korvauksiin, koska hän ei itse irtisanoutunut. Oikeuden mukaan Rinnevaaralla ei ollut velvollisuutta itse irtisanoutua korvauksia saadakseen.

Rinnevaara on myös omalta osaltaan noudattanut johtajasopimusta, koska hän ei ole riitauttanut irtisanomistaan. Näillä perusteilla hän on hovioikeuden mukaan oikeutettu korvaukseen.

Heinolan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Raili Hildén ei vielä tiedä, aikooko Heinola valittaa hovioikeuden päätöksestä. Hildénin mukaan Heinolassa tutustutaan nyt tuomioon ja pohditaan sitten asiaa.

– Hovioikeudessakin on ollut yksi eri mieltä, joten ei se aivan selvä juttu ole, Hildén kommentoi.

Päivitetty 26.11.2014 klo 11:17. Lisätty Raili Hildénin kommentit.