1. yle.fi
  2. Uutiset

70-vuotias kuusikaunotar avasi joulunajan Turun tuomiokirkolla

Turun tuomiokirkon edustalle pystytetty joulukuusi kaadettiin tänä vuonna Turun Moisiosta. Yli parikymmentä metriä korkea kuusi painoi 3 400 kiloa. Nosturinkuljettaja totesi: "Laiha kuusi." Laiharunkoinen, mutta tuuhea ja tasainen.

Kotimaan uutiset
Joulukuusta pystytetään Turun tuomiokirkon edustalle.
Timo Selänne / Yle

Turun tuomiokirkon joulukuusi tulee tänä vuonna Moision kaupunginosasta Turusta. Kuusi kaadettiin Anja ja Eero Kuorilehdon omakotitalon kupeesta.

– Kyllä se vähän haikeaa on tietenkin, mutta pelkäsin, että jos tuuli kaataa sen. Kun on noita myrskyjäkin ollut, Eero Kuorilehto sanoo.

Anja ja Eero Kuorilehto katselevat joulukuusesta jäljelle jäänyttä kantoa.
Turun Tuomiokirkon joulukuusi lähti Anja ja Eero Kuorilehdon omakotitalon pihalta.Jouni Koutonen / Yle

Kaadettu kuusi on noin 22 metriä korkea ja arvioiden mukaan 70 vuotta vanha.

– Rakentamisen aikana sitä varjeltiin, kun se on noin lähellä rakennusta. Hyvän lopun se saa, kun pääsee tuollaiseen paikkaan, sanoo Anja Kuorilehto.

Kuusen kaatamista oli tullut seuraamaan paikan päälle myös Anja ja Eero Kuorilehdon tyttärenpoika Mikael Ristimäki.

– Ei sitä huomannutkaan miten komea se on, ennen kuin sen näki tuossa ilmassa. Joskus siskon kanssa kiivettiin ihan ensimmäisissä oksissa ja leikittiin tuolla juuressa. Siellä oli jotain leluja kun oltiin ihan lapsia, Ristimäki sanoo.

Kuusiprojekti vaatii yli parikymmentä työntekijää

Kuusen sahasi arboristiopiskelija Ella Aaltonen. Puu oli pystyssä aivan omakotitalon reunassa, mutta kaataminen oli siitä huolimatta helppoa.

– Nyt ei ole sähkölinjoja tai mitään sellaisia, joiden yli pitäisi nostaa. Tämä on aika yksinkertainen projekti. Sahataan vain suoraan poikki. Ei tarvitse miettiä kaatosuuntia tai muuta, Aaltonen sanoo.

Turun Tuomiokirkon joulukuusen kaatoi tänä vuonna arboristiopiskelija Ella Aaltonen.
Turun Tuomiokirkon joulukuusen kaatoi tänä vuonna arboristiopiskelija Ella Aaltonen.Jouni Koutonen / Yle

Sahaamisen jälkeen puu siirrettiin lavetille, minkä jälkeen se jatkaa matkaansa Turun tuomiokirkolle erikoiskuljetuksena. Erikoiskuljetusluvan maksimileveydeksi on määritelty kahdeksan metriä, joten puun leveimmät oksat vedetään naruilla lähemmäs runkoa. Lämpötilan ollessa plussan puolella se on helpompaa, sillä kovilla pakkasilla oksat napsahtelevat helposti poikki.

– Kaiken kaikkiaan kun lasketaan meidän talon väki, nosturin kuljettaja, lavettikuljettaja, sitten erikoiskuljetuksen ohjaajat, poliisit, niin kyllä tässä väkimäärä sinne 25:een helposti nousee, sanoo Timo Kajava Kuntec Infrasta.

Joulun jälkeen kuusi pilkotaan Nuutinpäivänä polttopuiksi Kuorilehdon pariskunnan käyttöön.

Lue seuraavaksi