1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Jätkäsaari

Victorialle rakennuslupa Helsingin Jätkäsaareen

Kulttuuri- ja liiketoimintaa sekä asumista palveleva Kvarteret Victoria on saanut rakennusluvan. Kvarteret Victoria -yhdistys rakennuttaa uudella tavalla toimintoja yhdistävän korttelin Helsingin Jätkäsaareen.

Kahdeksankerroksinen Kvarteret Victoria yhdistää useita toimintoja yhteen kortteliin Helsingin Jätkäsaaressa. Kahdessa alimmassa kerroksessa on kaikille avoin kulttuurikeskus, johon on suunniteltu monitoimisali, galleriatilaa ja ravintola.

Alakerroksiin on suunniteltu myös päiväkoti sekä liike- ja toimistotiloja. Yläkerroksiin rakennetaan asuntoja.

Korttelin noin 200 asuntoa ovat mm. taiteilija-, ateljee-, opiskelija- ja hitas-asuntoja. Kaksitoista asuntoa toteutetaan ryhmärakennuttamisena.

Korttelin julkisivujen päämateriaali on puhtaaksi muurattu, kapea ja tumma ruukintiili katujen puolella sekä vaalea tiili ja rappaus sisäpihan puolella. Jätkäsaaren muiden kohteiden tapaan kattokerrokseen tulee erilainen julkisivumateriaali, Victoriassa käytetään peltiä.

Välimerenkadun julkisivua korostaa neljä kattokerroksesta ulostyöntyvää saunaosastoa. Niiden kadunpuoleisiin etuseinämiin ja vastaaviin kohtiin rakennuksen pohjakerroksessa asennetaan myöhemmin suunniteltavat taideteokset.

Kvarteret Victoria sai nyt rakennusluvan ensimmäiselle rakennusvaiheelle, joka käsittää noin puolet korttelista. Lupa koskee korttelin Välimerenkadun, Livornonkadun ja Jätkäsaarenkujan aukion puoleisia rakennuksia.