1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Jippu: En jaksa enää hypätä benjihyppyä ilman narua

Lähes kymmenen vuotta musiikkia tehnyt laulaja Jippu on kamppaillut rönsyilevän julkisuuskuvansa kanssa. Hän myöntää kommentoineensa liian herkästi henkilökohtaista elämäänsä lehdille. Nyt Jippu on julkaissut joululevyn ja kertoo löytäneensä elämässään tasapainon.

Jippu
Lähes kymmenen vuotta musiikkia tehnyt laulaja Jippu on kamppaillut rönsyilevän julkisuuskuvansa kanssa. Hän myöntää kommentoineensa liian herkästi henkilökohtaista elämäänsä lehdille. Nyt Jippu on julkaissut joululevyn ja kertoo löytäneensä elämässään tasapainon.

Laulaja Jippu laulaa itse tekemäänsä joululaulua Temppeliaukion kirkossa Helsingissä. Kun rakkaus tänä yönä vallan saa -niminen kappale löytyy marraskuussa julkaistulta_ Rakkauden joulu_ -albumilta.

Jipulle on ehdotettu joululevyn tekemistä lähes koko hänen uransa ajan.

– Se oli itsestäänselvyys, että teen joululevyn, koska olen uskovainen ja Jeesus on koko mun keskiö. Tuntuu hullulta, että tein sen vasta nyt.

Uusi levy koostuu Jipulle lapsuudesta tutuista joululauluista. Niitä hänen isänsä, oopperalaulaja Jorma Elorinne, lauloi paljon konserteissa Jipun ollessa pieni. Mukana on myös hengellisiä kappaleita, joita laulaja on vuosia esittänyt konserteilla ja keikoilla.

– Mun pitäisi varmaan laulaa vain jouluisin. En ole mikään juhannuskeikkailija, mutta joulu sopii minulle, Jippu sanoo.

Uudenlaista harmoniaa

Uusi levy syntyi helposti, sillä rosoisiakin elämänvaiheita kokenut laulaja tuntee olevansa seestynyt. Hän on suorastaan iloinen, kun kysytään kuulumisia.

– Minulle kuuluu etsimisen jälkeen löytämistä. Semmoista kevyttä ja uudenlaista harmoniaa, jota en olisi voinut kuvitella edes löytävänikään. Olen myös aika iloinen ja nauran paljon, Jippu hymyilee.

Aina muusikkoa ei ole naurattanut. Jo lähes kymmenen vuotta musiikkia julkaissut laulaja on tullut tunnetuksi lehtiotsikoista. Niissä on käyty läpi avioliittoja, eroja ja vereslihalla olemista.

– Varmaan moni ajattelee, että eihän se oikeasti voi olla tommonen, mitä noi on sanonu.

Kai sitä itsesuojeluvaistoakin olisi hyvä olla.

Jippu

Mutta onko julkisuudessa sitten näytetty vääränlainen kuva?

– Se on surullisen tragikoomista, että ei. Kun mä olen ollut just sellanen. Semmoinen pöhelö. Joo mä olen tätä mieltä, mä voin kommentoida, Jippu kertoo.

Nyt hänellä on halu viisastua esimerkiksi julkisuuden suhteen.

– Viisastumisella tarkoitan sitä, että kai sitä itsesuojeluvaistoakin olisi hyvä olla. En mä jaksa enää kolmattakymmenettä kertaa hypätä benjihyppyä ilman narua.

Suunnanmuutoksen uskovaiselle laulajalle on tuonut lapsen syntymä ja askeettinen elämä metsän keskellä Keski-Suomessa.

– Jotain on tapahtunut ilman, että olen muuta tehnyt kuin laittanut kädet ristiin ja sanonut, että tapahtukoon sinun tahtosi eikä minun.

"Olen vielä sulkakynävaiheessa"

Jippu on parhaimmillaan herkkänä tulkitsijana ja musiikinkirjoittajana. Hän kokeekin olevansa runotyttö.

- En osaa työstää musiikkia niin kuin ammattilaiset, että tulee ja soljuu. Mä olen semmoinen hippikirjottaja. Minulla kun ei tosiaan ole tietokonetta ja kirjoitan käsin kaiken. Olen teknisesti pudonnut kärryiltä, enkä voisi osallistua popkulttuurin luomiseen täällä Suomessa. Olen vielä sulkakynävaiheessa.

Salaisena haaveena Jipulla on saada vielä joskus julkaista oma runoteos.

- Runokirja on suuri haaveeni. Mutta pelkään kirjailijapiirejä, sillä ne ovat jo nerojen piirejä. Ilmennän itseni nykyään enemmän muusikoksi. Ennen olin artisti, sitten taiteilija, nyt olen muusikko. Näin ne vaihtuu, Jippu toteaa.