1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sote-uudistus

Wideroos sotesta: "Hiukan monimutkainen, mutta ei mahdoton"

Tiistaina saavutettu sopu sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden järjestämisestä tuo kuntayhtymät palveluiden järjestäjiksi. Sote-uudistuksen parlamentaarisessa ohjausryhmässä istuneen kansanedustaja Ulla-Maj Wideroosin (r) mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon uudistukseen kannattaa ryhtyä valmistautumaan kunnissa välittömästi.

sote-uudistus
Ulla-Maj Wideroos
RKP:n kansanedustaja Ulla-Maj WideroosJuha Kemppainen / Yle

Ulla-Maj Wideroosin (r) mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus tarkoittaa käytännössä esimerkiksi Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla maakuntien kokoisia kuntayhtymiä, jotka voivat rakentua nykyisten sairaanhoitopiirien pohjalta. Wideroos kehottaa kuntia aloittamaan jo uudistukseen valmistautumisen.

– On selvää, että kentällä on nyt epätietoisuutta kuntien roolista, koska muutos entiseen on suuri. Rahat tulevat kunnilta, mutta päätöksenteko siirtyy kunnista sote-alueille ja kuntayhtymille.

Närpiöläinen Wideroos olisi itse ollut vastuukuntamallin kannalla, mutta koska sitä ei kuntakentällä hyväksytty, "tähän on nyt tyydyttävä." Opposition ja hallituksen kompromissina syntynyt malli on Wideroosin mukaan hiukan monimutkainen, mutta ei mahdoton.

– Hallinnon määrä ei nykyisestä ainakaan vähene, hän myöntää.

Hyväksytyssä mallissa Pohjanmaa kuuluu läntiseen eli Turun sote-alueeseen, jossa saa olla palveluita tuottamassa enintään kolme kuntayhtymää. Sama tilanne on keskisellä eli Tampereen sote-alueella, johon puolestaan Etelä-Pohjanmaa kuuluu. Kuntayhtymiä voi olla myös mainittua vähemmän, ja palvelut on mahdollista järjestää myös vastuukuntamallin mukaisesti.

Tähän mennessä tiedetään, että toisille kunnille sotesta tulee entistä suurempi lasku, toisille pienempi.

– Kun koko uudistuksen tarkoitus on se, että jatkossa palveluita tuotetaan kansalaisille oikeudenmukaisemmin kuin nyt, niin sehän on selvä, että jotkut kunnat maksavat ja jotkut kunnat hyötyvät tästä. Virkamiehet tekevät parhaillaan kuntakohtaisia laskelmia ja ne julkaistaan viimeistään ensi viikolla, sanoo Ulla-Maj Wideroos.

Tiukka jatkoaikataulu

Ulla-Maj Wideroos luottaa siihen, että sote-laki saadaan pakettiin ennen kevään eduskuntavaaleja. Lakiesitys annetaan eduskunnalle ensi viikon torstaina (4.12.), jonka jälkeen esitys menee perustuslakivaliokunnan ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsittelyyn. Perustuslakivaliokunnan lakiruuhka saattaa kiristää aikataulua.

– Perustuslakivaliokunnassa on erittäin paljon lakiesityksiä käsittelyssä ja siellä työtaakka on melkoinen, mutta aikataulu on kuitenkin laadittu niin, että ehdimme, sanoo Ulla-Maj Wideroos.

Wideroosin mukaan realistista on tähdätä siihen, että laki tulee voimaan 1. päivä heinäkuuta.

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta on valmisteltu parlamentaarisessa ohjausryhmässä sen jälkeen kun hallitus- ja oppositiopuolueiden puheenjohtajat sopivat maaliskuussa uudistuksen suurista linjoista.

Ulla-Maj Wideroosin mukaan työ on ollut mielenkiintoista ja suhteellisen sopuisaakin.

– Tietysti on ollut erilaisia näkemyksiä, mutta ei niin suuria, ettei niistä olisi pystytty sopimaan.

Lue seuraavaksi