Kannabiksen käyttö lisääntyy Turun seudun nuorten parissa

Kannabiksesta on tullut Turun seudulla 8–9-luokkalaisten ja ammattikoulussa opiskelevien nuorten miesten parissa entistä suositumpi huume. Kannabiksen käyttäjien määrää on mahdoton arvioida. Suuri osa nuorista lopettaa muutaman vuoden jälkeen, mutta osa jää pysyvästi koukkuun.

Kotimaa
kannabis-kukinto
Yle

A-klinikkasäätiön Turun Nuorisoasemalla kannabiksen käytön lisääntyminen näkyy selvästi. Asiakkaat ovat aloittaneet usein jo alle 18-vuotiaina.

– Huolestuttavaa on se, että entistä useammat käyttävät kannabista useita kertoja viikossa, jopa päivittäin, toteaa Nuorisoaseman sosiaaliterapeutti Seija Ryynänen.

Nuorisoaseman asiakkaat ovat pääosin 18-vuotta täyttäneitä Turusta ja Turun seudulta.

– Osa asiakkaistamme on kannabiksen kokeilijoita, jotka ovat itse huolestuneet omasta käytöstään. Myös nuorten vanhemmat ottavat entistä useammin yhteyttä. He ovat löytäneet ruohoa tai epäilyttäviä välineitä lastensa huoneesta, Ryynänen sanoo.

Vanhastaan vakiasiakkaita ovat olleet vahvempien huumeiden tai lääkkeiden sekakäyttäjät. Tämä ryhmä polttaa kannabista siksi, että se lievittää vierotusoireita.

Suuri osa kokeilijoista lopettaa kannabiksen käytön 1-2 vuoden kuluessa, mutta aina osa jää koukkuun. Suhtautuminen huumeisiin ja varsinkin kannabikseen on muuttunut suvaitsevaisemmaksi. Diilerit ovat usein osa tuttua porukkaa ja kauppa käy sisäpiirissä.

– Kannabiksen käyttäjien kokonaismäärää on lähes mahdoton arvioida. Meille tulee jäävuoren huippu, Ryynänen muistuttaa.

Nuorisoasemalle pääsee yhden, kahden viikon jonotusajalla.

– Oppilaitoksissa pitäisi olla tuntosarvet pystyssä, jotta kannabiksen käyttöön voitaisiin puuttua ajoissa, Ryynänen toivoo.