1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Tutkija: Syö enemmän tummaa leipää – voit vähentää vyötärölihavuuden riskiä

Väitöstutkimuksen mukaan erityisesti runsaasti pohjoismaisia viljoja syövillä suomalaisilla oli muita vähemmän vyötärölihavuutta.

terveys
Ruisleipä.
Yle

Suomalaistutkimuksessa havaittiin tumman leivän ja pohjoismaisista raaka-aineista koostuvan ruokavalion hyödyt.

Pohjoismaisista raaka-aineista koostuvaa ruokavaliota noudattavilla on 40 prosenttia pienempi vyötärölihavuuden riski, selvisi tutkija Noora Kanervan väitöstutkimuksessa.

Erityisesti runsaasti pohjoismaisia viljoja syövillä havaittiin vähemmän vyötärölihavuutta. Vyötärölihavuudesta puhutaan, kun vyötärön ympärys on naisilla yli 90 sentin ja miehillä yli 100 senttiä.

Viljoissa on matala energiapitoisuus ja niiden korkea kuitupitoisuus vähentää näläntunnetta. Mahdollisesti juuri tämä ehkäisee painon kertymistä.

– Ihmisen voi olla vaikea lähteä tekemään suurta muutosta kertaheitolla. Suosittelen silloin esimerkiksi alkamaan suosia ruokavaliossa tummaa ruisleipää, Kanerva neuvoo.

Tutkija muistuttaa, ettei runsas ruisleivän syönti kuitenkaan yksistään edistä terveyttä, jos ruokavalio on muuten kovin pielessä.

Tutkimuksen mukaan myös kohonneiden tulehdusarvojen riski oli niin sanottua Itämeren ruokavaliota noudattavilla 40 prosenttia pienempi kuin sellaisilla, joiden ruokavalio ei vastannut ollenkaan kyseistä ruokavaliota.

Lievästi kohonnut tulehdus- eli CRP-arvo kertoo matala-asteisesta tulehduksesta kehossa. Matala-asteista tulehdusta pidetään lihavuuden ohella yhtenä avaintekijänä kroonisten tautien kuten tyypin 2 diabeteksen ja sydän- ja verisuonisairauksien kehittymisessä.

Ruokavaliossa suositaan pohjoismaisia viljoja

Muun muassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen väestötutkimuksiin perustuva aineisto käsitti lähes 12 000 suomalaista. Kanerva tarkasteli, kuinka hyvin tutkittavien ruokavalio sisältää raaka-aineita, joiden ajatellaan kuuluvan Itämeren ruokavalioon.

Tutkimuksen mukaan Itämeren ruokavaliota noudattavat söivät jopa kaksi kertaa enemmän pohjoismaisia viljoja kuin vähemmän ruokavalioon sitoutuneet. He saivat myös enemmän hiilihydraatteja, kuituja, vitamiineja ja kivennäisaineita ja toisaalta vähemmän tyydyttynyttä rasvaa sekä alkoholia.

Ruokavalioon vähemmän sitoutuneilla Kanerva tarkoittaa sellaisia ihmisiä, joiden ruokavalioon sisältyi vähemmän Itämeren ruokavaliota vastaavia raaka-aineita. Heidän havaittiin esimerkiksi käyttävän enemmän vehnäviljaa kuin ruisviljaa.

Itämeren ruokavalio muistuttaa tunnettua Välimeren ruokavaliota. Ruokavaliossa syödään runsaasti hedelmiä, marjoja ja kasviksia. Myös pohjoismaiset viljat, rypsiöljy, kala ja rasvaton maito kuuluvat ruokavalioon. Runsasta punaisen lihan, kovan rasvan ja alkoholin käyttöä sen sijaan vältetään.

Itämeren ruokavalio menee Kanervan mukaan melko yksiin kansallisten ravitsemussuositusten kanssa.

Noora Kanerva väittelee aiheesta Helsingin yliopiston lääketieteellisestä tiedekunnasta perjantaina 28. marraskuuta.

Lue seuraavaksi