1. yle.fi
  2. Uutiset

Simon tuulipuistojen kaavoista on valitettu

Simon tuulivoimapuistoista on jätetty seitsemän valitusta Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen. Simon kunnajohtaja kuitenkin uskoo, että hankkeet toteutuvat. Tuuliwatista kerrotaan, että valitukset viivästyttävät rakentamistöiden aloittamista, mutta hankkeen toteutumiseen uskotaan.

tuulienergia
Tuulimylly aurinkoista taivasta vasten
Laura Valta / Yle

Simon tuulivoimapuistojen osayleiskaavoista on valitettu Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen. Valituksia on tehty kaikkiaan seitsemän. Valittajat ovat yksityishenkilöitä.

Valitukset koskevat reilu kuukausi sitten hyväksyttyjä Onkalon, Halmekankaan ja Leipiön tuulivoimapuistojen osayleiskaavoja.

Valitusten käsittely voi kestää parikin vuotta, mikä tarkoittaa, että Simon hankkeet eivät ehdi korotetun syöttötariffiin piiriin. Oulun hallinto-oikeudessa yleiskaava-asioiden keskimääräinen käsittely oli viime vuonna 22 kuukautta.

Tavia luottaa hankkeiden toteutumiseen

Simon kunnanjohtaja Esko Tavia arveli vielä reilu kuukausi sitten, että valitukset voivat kaataa Simon hankkeet. Tänään hän on kuitenkin toiveikas.

– Toivo perustuu siihen, että yhtiö on pitkäjänteisellä suunnitelmalla aikatauluttanut Simon kohteiden rakentamisen. Varmaan siihen aikatauluun päästään nyt kuultujen valitustenkin kautta. Tämän suuruisissa hankkeissa on aina varauduttu valituksiin.

Tavia arvelee, että korotettuun syöttötariffiin pääseminen ei ole ratkaisevaa. Sen sijaan tärkeintä on päästä yleensä tuen pariin. Voimalaitos voi saada tukea 12 vuotta. Syöttötarifiia maksetaan yhteensä 2 500 megawatin tuotannolle. Tavia uskoo, että myös Simon hankkeet ehtivät mukaan syöttötariffiin, koska myös useista muista tuulivoimahankkeista on valitettu.

– Valtakunnassa 2 500 megawattiin on vielä matkaa. Toki hankkeita on tällä hetkellä vireillä valtavan paljon, mutta kaikissa hankkeissa on vähän sama taakka eli niistä on tullut valituksia, Tavia sanoo.

Rakentamistöiden aloitus viivästyy

Tuuliwatin tuulivoimapäällikkö Antti Kettunen kertoo, että valituksilla on vaikutusta hankkeeseen.

– Jos valituksia ei olisi tullut, olisimme aloittaneet suunntelun samantien ja rakentamistöihin olisi päästy kevättalvella, hän sanoo.

Kettunenkin uskoo, että Tuuliwatin Simon hankkeet ehtivät syöttötarifiin mukaan. Hänen mukaansa Simossa ei ole edes laskettu korotetun tariffin varaan

– Alunperin Simon voimaloiden arveltiin olevan tuotannossa vuoden 2016 puolivälissä tai viimeistään loppuvuonna.

Valitusaktiivisuus lisääntynyt

Myös Kettunen on havainnut, että valitusaktiivisuus tuulivoimaa kohtaan on lisääntynyt.

– Hankkeista valitetaan melko poikkeuksetta. Tuulivoiman vastustajat ovat kiertäneet ympäri Suomea ja levittäneet perättömiä lausuntoja esimerkiksi tuulivoiman terveysvaikutuksista, mistä ei ole tutkimustuloksia, Kettunen sanoo.

Tuuliwatti suunnittelee Simoon yhteensä 27 uutta tuulivoimalaa.

Lue seuraavaksi