Äidit turvautuvat toisiinsa Facebookissa – Hätäkahvit-koodi tuo apupartion kotiin

Äidit tarjoavat tiivistä tukea toisilleen Kokkolassa. He ovat ottaneet käyttöön "Hätäkahvit", joissa toisilta äideiltä saa apua lyhyelläkin varoitusajalla. Kaikki on lähtenyt liikkeelle Facebook-ryhmästä, jossa esimerkiksi vaihdetaan ajatuksia ja sovitaan tapaamisia.

Kotimaa
Äitejä ja lapsia kahvipöydässä.
Kalle Niskala / Yle

Kokkolalaisen Tiina Isotaluksen koti täyttyi tänään riemusta, itkusta ja yhteisöllisyydestä. Hän oli kutsunut äitejä ja lapsia kylään Facebookin Mammat-ryhmän kautta. Kokkolan ja lähikuntien äideille tarkoitettu sivusto on ollut pystyssä reilun vuoden, ja jäseniä on nyt yli 500.

Syksyn perhesurmat ovat herättäneet ryhmässä surua sekä huolta jaksamisesta. Kyläily ja kahvittelu ovat tuttu kuvio, joten ryhmässä on otettu tällä viikolla käyttöön niin sanotut "Hätäkahvit".

Apua pyydetään kirjoittamalla ”Hätäkahvit” ryhmän Facebook-sivuille. Muutama ensimmäinen viestiin vastaavaa äiti saapuu avuksi kotiin. Hätä voi olla suuri tai pienen arkinen.

– Tämä on sellainen helppo ja matalan kynnyksen väylä hakea apua hetkeksi, jos tarvitsee päästä vaikkapa suihkuun ja kauppaan. Tai jos seinät tuntuvat kaatuvan päälle ja haluaa nukkua tai siivota. Usein ne pienet hetket tuntuvat raskaimmilta ja synkimmiltä. Hätäkahvien avulla autetaan pääsemään niiden yli, jotta tilanne ei muuttuisi pahemmaksi, idean keksinyt kokkolalainen Annika Mäkelä kertoo.

– Näillä kahveilla kutsuja ei ole emäntä. Talo ja äiti saavat olla räjähtäneitä. Sinne tullaan nimenomaan auttamaan häntä, Mammat-ryhmän perustaja Jenni Hotakainen jatkaa.

Monesti ne pienet hetket tuntuvat raskaimmilta ja synkimmiltä. Hätäkahvien avulla autetaan pääsemään niiden yli, jotta tilanne ei muuttuisi pahemmaksi

Annika Mäkelä, Kokkola

Nettiyhteisöllisyydelle tarvetta

Kokkolalaisäitien Facebook-ryhmässä muun muassa jaetaan artikkeleita ja sovitaan tapaamisia. Ajatusten vaihtaminen on keskeisessä roolissa.

– Keskustelujen aiheet vaihtelevat laidasta laitaan. Eilen keskustelimme jouluvaloista ja tänään ehkäisystä. Yleisimpiä aiheita ovat imetys ja nukutusvinkit. Keskusteluilmapiiri on pehmeä – ei kärkäs, kertoo ryhmän perustaja ja ylläpitäjä Jenni Hotakainen.

Ryhmässä on noussut esiin, että lapsiperheiden on vaikea saada apua.

– On muun muassa kerrottu, että perheneuvolasta on kehotettu soittamaan seurakuntaan, koska auttamiseen ei ole ollut resursseja. On järkyttävää, että äiti ei saa apua silloin, kun soittaa. Pitääkö olla se pää kainalossa ennen kuin apua saa, Hotakainen kysyy.

– Vielä 50 vuotta sitten elettiin yhteisöllisemmin perheen ja naapureiden kanssa. 20 vuotta sitten oli vielä esimerkiksi kodinhoitajia. Nykyään Mammat-ryhmän kaltaiselle nettiyhteisöllisyydelle on kyllä tarvetta, Tiina Isotalus toteaa.

Mammat-ryhmässä pari päivää sitten käyttöön otettua Hätäkahvi-koodia ei ole vielä käytetty. Äidit kuitenkin uskovat, että sille riittää kysyntää.

– Olisin tarvinnut sitä kolmisen viikkoa sitten, kun lapset olivat sairaana. Joinakin aamuina tuntui siltä, että koko keho oli lyijyä ja itkua kuului joka suunnasta. Silloin joku olisi voinut tulla hetkeksi leikkimään lasten kanssa, että olisin voinut ottaa edes 15 minuutin nokkaunet, Isotalus sanoo.