1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Korkeasaaresta löytyi periharvinainen kuppikivi

Korkeasaaresta on löytynyt esihistorialliselta ajalta peräisin oleva uhrikivi, niin sanottu kuppikivi. Pääkaupunkiseudulta ei aiemmin ole tunnettu yhtään kuppikiveä.

Korkeasaaresta löytynyt kuppikivi. Kuva: Mari Lehmonen / Korkeasaaren arkisto

Korkeasaaresta löytynyt kuppikivi on kivenlohkare, jonka pintaan on kaiverrettu pyöreitä kuoppia. Kuoppiin on mahdollisesti laitettu viljaa, maitoa tai muita pieniä uhrilahjoja luonnon hengille tai esi-isille paremman onnen toivossa.

Kiven havaitsi harrastaja-arkeologi jo kesällä 2013. Kivi sijaitsee louhikossa lähellä saaren korkeinta kohtaa, lumileopardien ja metsäpeurojen aitausten vieressä. Kivi on kaksi metriä pitkä ja metrin korkuinen.

Suomessa poikkeuksellinen löytö

Arkeologian lehtori Antti Lahelman mukaan kiven sijainti ja korkeus merenpinnasta viittaavat pronssikauteen, jopa 3500 vuoden taakse, mikä on Suomessa poikkeuksellista.

Ajoitus on kuitenkin hyvin epävarma. Yleensä suomalaiset kuppikivet ovat peräisin rautakaudelta ja sijaitsevat viljelysmaiden lähistöllä. Kuppikiviä on käytetty useissa vanhoissa kulttuureissa eri puolilla maailmaa.

Muinaismuiston ympäristö on rauhoitettu, joten kivi lähiympäristöineen säilytetään nykyisellään.

– Kävijät pääsevät kyllä katsomaan kiveä ihan läheltä ja taputellakin kuppeja, mutta vahingoittaa ei saa, lupaa intendentti Kirsi Pynnönen.

Kivi sijaitsee alueella, josta suunnitellaan suomalaisen metsäluonnon teema-aluetta. Uhrikivi tulee saamaan kunniapaikan suunnitelmassa.