1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Sukkulamato yritti jälleen Suomeen - tuhottiin polttamalla

Mäntyankeroinen on havupuiden tuholainen, joka on levinnyt Euroopassa jo Portugaliin ja Espanjaan.

Kotimaan uutiset
Mikroskooppikuva mäntyankeroisesta.
Mikroskooppikuva mäntyankeroisesta.USDA

Suomeen tulleesta rahdista on jälleen löydetty mikroskooppisen pientä tuholaista, mäntyankeroista. Tuholaista löytettiin Yhdysvalloista tulleista puisista lavoista. Lavat poltettiin, kertoo Elintarviketurvallisuusvirasto Evira.

Mäntyankeroinen on havupuiden tuholainen, joka on Euroopassa levinnyt jo Portugaliin ja Espanjaan. Pientä sukkulamatoa esiintyy Kanadassa, Yhdysvalloissa, Meksikossa, Japanissa, Taiwanissa, Kiinassa ja Etelä-Koreassa. Suomen metsistä mäntyankeroista ei ole todettu.

Mäntyankeroisen tärkein isäntäkasvi on mänty, mutta se voi elää myös muun muassa kuusessa ja lehtikuusessa. Tukkijäärät kuljettavat ankeroista saastuneista puista terveisiin puihin.

Torjutaan kaatamalla metsää

Jos mäntyankeroinen leviäisi Suomen metsiin, torjunta- ja hävityskustannuksista tulisi vuosittain suuria. Mäntyankeroisen leviämistä voidaan torjua vain kaatamalla ankeroisen leviämispaikalla metsää tai piha- ja puistopuita. Ankeroisen löytyminen aiheuttaisi vahinkoa myös puutavaran viennille.

Kansainvälisten säädösten mukaan puinen pakkausmateriaali on kuumakäsiteltävä kasvintuhoojien hävittämiseksi ja leimattava standardin mukaisella merkinnällä.

Eviran mukaan mäntyankeroista löytyy Suomeen tulevista pakkausmateriaaleista kerran tai kaksi vuodessa. Joinakin vuosina sukkulamatoa ei ole löytetty lainkaan.

Lue seuraavaksi