1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Hongkongissa poliisit tyhjensivät protestileirin ja pidättivät protestijohtajia

Poliisin tämän aamuinen operaatio on vakava takaisku kaksi kuukautta jatkuneelle demokratiaa vaativalle protestiliikkeelle.

Mielenosoittajat kokoontuivat Hongkongin Mongkokissa keskiviikkona. Kuva: Jerome Fayre / EPA

Hongkongissa poliisi on pidättänyt mielenosoitusten keskeisiä johtohahmoja, ja tyhjentänyt yhden aktiivisimmista mielenosoitusleireistä. Poliisin tämän aamuinen operaatio on vakava takaisku kaksi kuukautta jatkuneelle demokratiaa vaativalle protestiliikkeelle.

Operaation toisena päivänä sadat poliisit tyhjensi tehokkaasti mielenosoittajien pystyttämiä barrikadeja, telttoja ja muita rakennelmia Mong Kokin asuinalueella.

Yli 20 henkilöä pidätettiin operaatiossa. Eilen illalla poliisi otti lisäksi kiinni yli sata mielenosipttajaa yhteenotoissa, joissa 20 poliisia loukkaantui.

Keskiviikkona pidätettyjen joukossa on kaksi keskeistä johtohahmoa, Joshua Wong ja Lester Shum, jotka molemmat ovat opiskelija-aktiiveja.

– Pidätysten jälkeen meiltä puuttuu johtaja. Mitä tänään illalla tulee tapahtumaan on ratkaisevaa. Silloin nähdään haluaako enemmistö mielenosittajista vallata alueen uudestaan tai siirtyä toiseen paikkaan, sanoi Ken Lee, 19, joka on ollut mukana mielenosoituksissa alusta lähtien.

Hongkongissa on edelleen kaksi mielenosoitusleiriä, Victoria Harborissa ja Causeway Bay:ssa. Protestiliike, jossa vaaditaan demokraattisia vaaleja, on menettänyt kannatustaan lokakuun jälkeen. Silloin jopa 200 000 ihmistä osoitti mieltään Hongkongissa. Mielenilmaukset alkoivat 28. syyskuuta.