yle.fi-etusivu

Karmea huume saapui Venäjältä Suomeen – "Syö käyttäjänsä"

Kaakkois-Suomessa on tullut ilmi tapauksia, joissa narkomaanit ovat käyttäneet pahamaineista Krokodil-huumetta. Tappava huume aiheuttaa lihasvaurioita ja kuolioita.

Kotimaa
Lääkeruisku.
Jaakko Avikainen / Lehtikuva

Hengenvaarallisia sivuvaikutuksia aiheuttavasta Krokodil-huumeesta on tehty ensimmäiset havainnot Suomessa. A-klinikkasäätiön mukaan Kaakkois-Suomessa on tullut ilmi tapauksia, joissa ainetta on käytetty.

– Itärajan lähellä olevista hoitopaikoista olen kuullut, että Lappeenrannassa ja muistaakseni myös Kotkan seudulla on ollut yksittäisiä tapauksia, kertoo johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki A-klinikkasäätiöstä.

Krokodil-nimellä kulkeva kotitekoinen desomorfiini on halpa muuntohuume, jota käytetään Venäjällä heroiinin korvikkeena. Vaarallinen se on siksi, että aineen käyttämiseen liittyy lihas- ja rasvakudoksen vaurioita ja jopa kuolioita.

– Se on sekoitus ilkeitä aineita, ja paikallisia vaurioita voi tulla jo yhdestä käyttökerrasta. Maailmalla siihen kuollaan. Nimi tulee siitä, että huume syö käyttäjänsä, Simojoki sanoo.

Ainetta markkinoilla satunnaisesti

Suomessa tapauksia on alkanut tulla ilmi tämän vuoden aikana.

– Käyttäjien kautta on tullut tietoa, että sitä on välillä enemmän ja välillä se häviää kokonaan. Rajan yli tulee ilmeisest yksittäisiä eriä ja huumetta käytetään jonkin aikaa.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin mukaan käyttäjät ovat kertoneet, että huumetta on markkinoilla.

Narkomaanit varoittelevat toisiaan, että tämä on kauhea aine.

Kaarlo Simojoki

– Emme kuitenkaan ole hoitaneet ketään huumetta käyttänyttä, kertoo päihdeklinikan palveluesimies Leena Virsu.

Myös Haminan A-klinikalla aineesta on kuultu asiakkailta.

– Käyttäjät tietävät, että sitä on. Heidän mukaansa käytön tunnistaa laihtumisesta ja ihminen menee nopeasti huonoon kuntoon. Minua huolestuttaa aineen halpa hinta ja se, että ainetta voi valmistaa aika helposti itse. Käyttäjillä on yleensä heikko rahatilanne, kertoo vastaava sosiaaliterapeutti Johanna Mononen.

Vaalimaan tullille aine on uusi.

– En ole kuullutkaan. Ainakaan kukaan ei ole jäänyt kiinni, sanoo Vaalimaan tullin päällikkö Mika Poutiainen.

Narkomaanitkin pelkäävät

A-klinikkasäätiön mukaan aine on niin vaarallinen, että narkomaanitkin karttavat sitä.

– Internet on muuntohuumeiden kannalta yleensä huono asia. Tässä tapauksessa tiedot aineesta ovat levinneet myös meidän käyttäjäpiirimme keskustelualueille ja narkomaanit varoittelevat toisiaan, että tämä on kauhea aine.

Minua huolestuttaa aineen halpa hinta, kun käyttäjillä yleensä on heikko rahatilanne.

Johanna Mononen

Vaarassa ovat ennen kaikkea ne narkomaanit, jotka eivät tiedä mitä saavat.

– Aine voidaan myydä jonakin toisena. Ja aina löytyy niitä, jotka kokeilevat. Ajatellaan, että muut kuolevat mutta en minä.

Krokodil-huumeen rantautumisesta Suomeen kertoi ensimmäisenä MTV (siirryt toiseen palveluun).