1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Backman vanhusten hoitajamitoituksesta: Hallituksen annettava uusi lakiesitys

THL:n tutkimuksen mukaan hallituksen vanhustenhoidolle asettama tavoite hoitajien vähimmäismäärästä ei ole toteutunut.

Jouni Backman. Kuva: Yle

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Jouni Backmanin (sd.) mukaan hallituksen on tuotava vanhusten hoitajamitoituksesta lakiesitys eduskuntaan.

– Jos on käynyt ilmi, että näitä tapauksia nyt vielä on Suomessa, niin kyllä silloin hallituksen täytyy tuoda tänne asiasta lakiesitys, Backman kommentoi Yle Uutisille eduskuntatalon käytävällä.

Backman muistutti eduskunnan edellyttäneen vuonna 2012, että jos hoitajamitoitus ei tule suosituksella kuntoon, hallituksen täytyy antaa siitä uusi lakiesitys.

– Toivon tietysti, että hallitus noudattaa eduskunnan edellytystä, Backman lisäsi.

Backman ei halunnut ottaa kantaa, siihen millä aikataululla lakiesitys olisi annettava.

– Kysymys ei ole mistään isosta, vaativasta lain valmistelutyötä, koska tämä valmistelu tehtiin jo silloin reilut kaksi vuotta sitten, hän huomautti.

Backman muistutti, että SDP oli jo kaksi vuotta sitten sitä mieltä, että hoitajien vähimmäismäärä olisi pitänyt kirjata lakiin.

THL:n tekemästä tutkimuksesta selviää, että hallituksen vanhustenhoidolle asettama tavoite hoitajien vähimmäismäärästä ei ole toteutunut. Eduskunta linjasi toissa vuonna, että jos yksikin vanhustenhoidon toimipiste jää alle 0,5:n hoitajan mitoituksen, vähimmäismitoituksesta on säädettävä laki.