Sähköreserviä poistuu – asiantuntija varoittaa tuontisähkön riskeistä

Pohjolan Voima purkaa kannattamattoman Kotkan Mussalon voimalaitoksen, ja samalla sähköverkosta poistuu pysyvästi 300 megawatin verran kapasiteettia. Energiaviraston laskelmien mukaan ero Suomen tuotannon ja kulutushuipun välillä on muutama tuhat megawattia.

Kotimaa
mussalon voimalaitos
Pohjolan Voima

Pohjolan Voiman maakaasuvoimalaitos Kotkan Mussalossa siirtyy torstaina lopullisesti ajasta ikuisuuteen. Samalla muuttuu myös Kotkan kaupungin silhuetti, kun laitoksen piippu kaadetaan yhtiön johdon ja tiedotusvälineiden seuratessa.

Pohjolan Voiman tavoitteena on saada purkutyöt päätökseen vuoden 2015 loppuun mennessä. Jäljelle jäävät voimalinjat, huoltorakennukset sekä hiilikenttä.

Tärkein syy voimalaitoksen lakkauttamiselle on sen heikko kannattavuus. Käynnissä se on ollut edellisen kerran vuoden 2010 lopussa.

– Kannattavuutta on heikentänyt se, että lauhdevoiman rooli on muuttunut viime vuosina. Aiemmin se oli pidempiaikaista ajoa, mutta nykyään tarvetta on lähinnä kulutuspiikkien ja järjestelmän teknisten ongelmien aikana, sanoo kertoo Mussalon Voima Oy:n toimitusjohtaja Mikko Kurki.

Mussalon voimalan purkamisen myötä sähköverkosta poistuu pysyvästi 300 megawatin verran kapasiteettia. Pohjolan Voimasta arvioidaan, että tämän lisäksi vuoteen 2016 mennessä Suomesta poistuu 1 600 megawatin verran säätövoimaksi tarkoitettua lauhdevoimaa.

Yhtiö varoittaakin, että riski sähkön suurhäiriöön kasvaa, kun riippuvuus ulkomaisesta tuontisähköstä lisääntyy. Yli vuosi sitten myös Fortum ilmoitti lopettavansa Inkoon hiililauhdevoimalan heikon kannattavuuden vuoksi.

Parempi valmius tuottaa sähkö itse

Energiaviraston johtaja asiantuntija Timo Partanen sanoo, että tänä talvena sähkön kulutushuippu on noin 15 000 megawattia. Oma tuotantokapasitetti riittää kuitenkin vain 12 500 megawattiin.

– Totta kai se on riski. Tätä taustaa vasten kaikki uutiset laitosten lopullisesta lakkauttamisesta ovat hyvin epämieluisia. Suomella pitäisi olla parempi valmius tuottaa se sähkö joka kulutetaan, toteaa Partanen.

Maakaasulle povattiin vielä vuosituhannen alussa parempaa tulevaisuutta, mutta kulutus on pudonnut viime vuosina paljon. Kaasun korkeaan hintaan on vaikutettu esimerkiksi verotus, jota kiristettiin joitakin vuosia sitten.

– Oma vaikutuksensa on ollut Yhdysvaltojen liuskekaasu-buumilla, jonka avulla kivihiilen kulutus on vähentynyt siellä. Kivihiiltä on lähtenyt enemmän maailmalle ja hiilellä on ollut kilpailuetu maakaasuun nähden, sanoo Partanen.