1. yle.fi
  2. Uutiset

Muovinen ruokintapönttö mullistaa peltokanalintujen talviruokinnan

Ilmajoella Alajoen lakeuksilla on todettu, että peltokanalintujen ruokintaan kehitetty muovinen ruokintapönttö on oiva keksintö. Metsästäjien jokatalvinen ruokintaurakka helpottuu, kun jyvien hävikki pienenee. Ilmajoen Metsästäjät täyttävät Alajoella parikymmentä automaattia parin kolmen viikon välein, jotta riistalinnut selviäisivät talven yli.

luonto
martti mannersuo esittelee muovista ruokinta-automaattia
Martti MannersuoAnne Rahjola / Yle

Ilmajoen Metsästäjien puheenjohtajan Martti Mannersuon mukaan muovinen ruokinta-automaatti on kanakoiraharrastajien keksintö ja osoittautunut käytännössä monin verroin paremmaksi kuin perinteiset automaatit.

– Vanhoissa automaateissa jyvien hävikki on suuri, koska linnuilla on taipumus kaivella syötäväksi aina alimpia jyviä. Samalla ruokaa leviää maahan ja pilaantuu huomattavia määriä.

Uudessa automaatissa on muovinen kannellinen astia, joka voidaan ripustaa vaikka puun oksaan tai jonnekin muualle. Astia täytetään viljalla ja astian pohjaan on asennettu metallikierukka, johon vilja sitten laskeutuu astiasta.

ruokinta-automaatti
Anne Rahjola / Yle

– Linnut oppivat tulemaan automaatin alle ja ottamaan jyvän kierukan välistä. Ja kun ne näin tekevät, ei jyviä putoa juurikaan maahan, kehaisee Mannersuo.

Myös automaatin paikka on tärkeä. Mannersuon esittelemä automaatti sijaitsee näkötornin alimman lavan alla. Linnut pääevät ruokailemaan piilossa ja petolinnuilta turvassa.

– Lava toimii ilmasuojana petolintuja vastaan. Lisäksi automaatin vieressä on vahva, korkea horsmikko, jonne linnut pääsevät turvaan ruoka-aikojen välillä.

Petolintujen lisäksi peltokanalintuja uhkaavat myös mm ketut.

Ruokintapaikoilla vierailee ahkerasti peltopyitä ja fasaaneja. Ruokinta auttaa peltokanalintuja selviytymään talven yli. Luontaisesti ruokaa ei ole riittävästi tarjolla.

– Sänkipelloilla ruokaa olisi, mutta Alajaoen pellot viljellään tehokkaasti. Peltoja ei jätetä sängelle, vaan ne kynnetään, toteaa Martti Mannersuo ja ymmärtää, että kysymyksessä on viljelijöiden leipä.

– Me metsästäjät hoidamme riistaa huolehtimalla, että linnuilla on syötävää. Yleensä tuomme ruokintapaikoille kauraa ja jonkin verran myös vehnää. Lisäksi eri puoilla on riistapeltoja, joilta linnut saavat ruokaa.

Lue seuraavaksi