Sananen – Luukku ku luukku

Jokainen tarvitsee lämpöä ja turvaa, pikkujouluaikanakin. Tarvitsemme jonkun joka meidät pelastaa. Sellainen voisi olla vaikkapa isiluukku!

Näkökulmat
Mikko tutustuu lähemmin Igoriin.
Arvo Vuorela / Yle

Sosiaali- ja terveyspuoli vaikuttaa aika ajoin näpertelyltä. Tämän tuntee erityisesti tosielämän putoushahmo, jolta on jo mennyt sekä sosiaali että terveys. Ystävät ovat kelkkailuasennossa maan povessa, terveys on muisto. Paperilla Suomessa toimii kaikki.

Joskus olisi kiva nähdä Suomessakin kouriintuntuvia konkreettisia uudistuksia. Otetaan kerrankin mallia ulkomailta, vaikka se nöyryyttävältä tuntuukin. Tehdään jotain ihmisten pelastamiseksi. Sovelletaan.

Siksi tervehdinkin ilolla ja koko ylävartalon piiskalla huhua, jonka mukaan Suomeen olisi tulossa isiluukut. Isiluukku on tehty pelastamaan avuton isi itseltään ja yön viimalta.

Kenenkään ei tarvitse tietää, kenen vierestä herää.

Toimintaperiaate on yksinkertainen. Isiluukku on yleensä torigrillin ja taksitolpan puolessa välissä sijaitseva kivitalon seinästä löytyvä miehenmentävä luukku, jonne voi viimeisessä hädässä itsensä sijoittaa. Joskus pikkujouluaikaan isi on niin kuolemanväsynyt ja arvaamaton, että luukku säästäisi vähintään amputoinneilta. Matka keskustasta kotiin on joskus jo ajatuksena mahdoton. Se on pitempi kuin Santiago de Compostelan vaellusreitti. Vaarallisempi kuin K2:n valloittaminen ilman lisähappea.

Isiluukku viettää jyrkästi alaspäin, kun viaton luontokappale suuaukolle hulautetaan. Säkkituolit ottavat vieraan vastaan, luukusta ei pääse takaisin ylös, esimerkiksi kirkon palotikkaisiin. Isiluukkuun on mahdollista jättää itsensä anonyymisti. Luukun vieressä on vanhoista LVI-tarvikkeista tehty putkilo, johon pudotetaan rahapussi ja puhelin. Kenenkään ei tarvitse tietää, kenen vierestä herää.

Kun käytäntö vakiintuu, toivottavasti jo tämän pikkujoulukauden aikana, taloyhtiöille toimitetaan yleisavaimet, joilla pääsee sunnuntaisin kurkistamaan luukkuun(vähän niin kuin Joulukalenteriin!) ja etsimään omaansa. Tuollahan se teidänkin Jarmo näytti olevan Heitä Sikaa-asennossa, mepä lähdetään Hannun kanssa vähän kotiin keskustelemaan.

Tasa-arvovaltuutetut ovat jo ehtineet vaatia Isiluukkujen nimeämistä miesluukuiksi. Voidaan jopa päätyä erillisiin luukkuihin perheellisten ja perheettömien osalta, mutta haju ja tunnelma on alustavien tutkimusten mukaan luukuissa sama.

Miksi isiluukut? Vasta nyt on todella tajuttu miten vaarallinen mies on itselleen. Itsensä pahoinpitely on aina ollut suomalaiselle miehelle vähän niin kuin harrastus, mutta kun pääsee tai on juuri pääsemässä irti työelämästä, se muuttuu kauheaksi katsoa.

Jos kunta on hövelillä päällä, isiluukkuihin voidaan varata juustosuikeroita, banaaneja ja vähähiilihapollista vissyä.

Ennen oli vielä mahdollisuuksia kellahtaa lämpimään anonyymiin tilaan, jos sattui eksymään Tapaninpäivänä bermudashortseissa lähiöravintoloiden temppuradalle. Oli isot sisätilalliset pankkiautomaatit, miesluukkujen esiaste, ja oli turvaverkkosukkahousuissa joku Raija-Kaarina joka vielä jaksoi uskoa suomalaisen miehen hitaaseen jalostumiseen ja sisäiseen herrasmieheen. Hän avasi koputtavalle oven, ennen koipi-reisipaloja.

Isiluukut ovat yhteiskunnan näkökulmasta edullinen vaihtoehto. Luukkujen määrää voidaan vaihdella vuodenaikojen mukaan. Joulukuussa tarve on suurin. Keskisuuressa kaupungissa luukkuja voisi olla silloin 24. Siinä on meille Joulukalenteri, ja mitä luukusta löytyykään?

Jos kunta on hövelillä päällä, isiluukkuihin voidaan varata juustosuikeroita, banaaneja ja vähähiilihapollista vissyä. Ehkä myös muutama Tekniikan Maailma. Vauhdin ja Erotiikan Maailmat saavat loistaa poissaolollaan. Niistä on hyvä pyrkiä nyt vähäksi aikaa eroon.

_Maallikkosaarnaaja Maasola _