1. yle.fi
  2. Uutiset

Herkkutatti oli vaisun sienikesän kunkku

Metsäsienien myyntipoiminta on laajentunut vähitellen Itä-Suomesta koko maahan. Kaikkialla ostajia ei kuitenkaan ole.

luonto
Myyntiin menossa olevia tatteja koreissa.
Jyrki Utriainen / Yle

Metsäsienien sato oli viime kesänä melko vaatimaton. Suomessa poimittiin myyntiin metsäsieniä vain reilut puoli miljoonaa kiloa. Yleensä metsäsieniä tulee myyntiin 0,5–1,5 miljoonaa kiloa vuosittain.

Vaikka metsäsienien myyntipoiminta on laajentunut kaikkialle Suomeen, läntisessä ja pohjoisessa Suomessa poimijoilla oli vaikeuksia löytää ostaja omalta alueeltaan, kertoo toiminnanjohtaja Simo Moisio luonnontuotteiden talteenottoa edistävästä Arktiset Aromit yhdistyksestä.

Kainuussa sieniä tuli kohtuullisen hyvin. Myös ostajia on Kainuussa yhä enemmän.

– Kainuu on osoittautunut hyväksi alueeksi, koska täällä on useita ostajia. Kainuulaiset yritykset ostavat sieniä myös Pohjois-Pohjanmaalta, Oulujärven alueelta.

Kainuussa paikallisten poimijoiden lisäksi sieniä poimivat myyntiin venäläiset poimijat. Moision mukaan myös yritysten tuomat ukrainalaiset marjanpoimijat poimivat myyntiin myös sieniä.

– Sienet mätänevät nopeasti, joten metsässä on kierrettävä muutaman päivän välein. Mitä enemmän väkeä on poimimassa, sitä paremmin sato saadaan talteen, sanoo Moisio.

Herkkutatti päätyy pääosin vientiin

Eniten metsäsienistä poimittiin myyntiin herkkutattia, reilut 425 tonnia. Herkkutatin satokausi alkoi myöhään ja jäi lyhyeksi.

Kotitalouksien poimimat määrät ovat ihan omaa luokkaansa verrattuna myyntiin tuleviin määriin.

Simo Moisio

– Tatit menivät hyvin kaupaksi koko maassa. Kainuussa yritykset ostivat jonkin verran myös rouskuja, kantarelleja, lampaankääpiä ja perinteisesti myös korvasieniä, toiminnanjohtaja Simo Moisio kertoo.

Rouskusato jäi kuitenkin huonoksi pitkään jatkuneen kuivan kesän vuoksi. Alkukesällä satoa tuottavan korvasienen sato ei myöskään ollut hyvä.

Herkkutatti ja muut tatit ohittivat kauppasieninä rouskujen valtakauden vuonna 2000. Valtaosa Suomessa myydyistä herkkutateista päätyy vientiin Italiaan.

Moision mukaan myyntiluvut ovat vain suuntaa antavia, koska kaikki yritykset eivät ole mukana myyntiluvuissa. Lisäksi myyntiin poimitut määrät ovat arviota suurempia, koska poimijat myyvät sieniä paljon myös suoraan ravintoloille, ammattikeittiöille ja kuluttajille.

– Kotitalouksien poimimat määrät ovat ihan omaa luokkaansa verrattuna myyntiin tuleviin määriin, Moisio sanoo.

Lue seuraavaksi