1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Katainen investointipaketista: Eurooppaan luvassa rautateitä, kaasuputkia ja sähköverkkoja

EU:n esitellessä suurta investointipakettia komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen huomauttaa, että jos ei oteta riskejä, niin mitään ei koskaan voi saadakaan. Hölmöjä riskejä ei kuitenkaan oteta, suomalaiskomissaari toteaa.

Kotimaan uutiset
Jyrki Katainen ja Pierre Moscovici vierekkäin Euroopan kartta takanaan.
Emmanuel Dunand / AFP

Euroopan komission varapuheenjohtajan Jyrki Kataisen (kok.) mukaan komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin tänään keskiviikkona julkistama investointipaketti tuo monia muutoksia.

– Ensimmäinen on se, että meillä on tästä eteenpäin käytettävissä uusi rahoituslähde, joka rahoittaa riskipitoisempia kohteita, kuten pk-yrityksiä tai kasvuvaiheessa olevia yrityksiä, myös infrastruktuurihankkeita, Katainen sanoi Yle Uutisille.

Rakennamme eurooppalaisen läpinäkyvän infrastruktuuri-hankeputken

Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen

Tämä mahdollistaa Kataisen mukaan yksityisten investoijien mukaantulon varsin merkittävällä tavalla riskipitoisempiin hankkeisiin.

– Toinen, mikä muuttuu, on se, että me rakennamme eurooppalaisen läpinäkyvän infrastruktuurihankeputken.

Kataisen mukaan tämä tarkoittaa esimerkiksi hyvin rakennettuja rautatie-, kaasuputki- tai sähköverkkohankkeita.

– Me jaamme sitä tietoa niistä hankkeista kaikille yksityisille investoijille, koska palaute sijoittajien puolesta on ollut se, että heillä on rahaa ja mahdollisuutta investoida, mutta ei ole hyviä hankkeita.

Kolmas suomalaiskomissaarin mukaan muuttuva asia on sisämarkkinoiden – digitaalisen sisämarkkinan, energiasisämarkkinan, pääomamarkkinan, julkisten hankintojen ja palvelualan – syveneminen.

– Tämä ottaa tietysti vähän pidemmän aikaa, mutta se on yksi kolmesta fokuksesta, Katainen kertoo.

"Jos ei oteta riskiä, niin mitään ei pysty saamaan"

Rahallisesti EU ottaa investointipaketilla riskin, jolla raha saadaan liikkeelle.

– Samoihin kohteisiin, kuten pk-yrityksiin tai joihinkin infrastruktuurikohteisiin sijoitetaan julkisten tai yksityisten rahoittajien toimesta jo tänäkin päivänä, mutta volyymit ovat liian pieniä. Hölmöjä riskejä ei oteta, mutta jos ei oteta riskiä, niin myöskään mitään ei koskaan pysty saamaan.

Kataisen mukaan tarkoituksena on jakaa isoissa, riskipitoisissa hankkeissa yksityisen sektorin riskiä siten, että se ottaa suurimman vastuun ja sitten taas ehkä pk-yrityspuolella rahoituksen saanti jossakin päin Eurooppaa on hyvin vaikeaa.

– Tavoitteemme on maksimoida yksityisen sektorin kyky investoida, minimoidaan veronmaksajien vastuut ja julkisen rahan käyttö, ja minimoidaan julkisen velan ja vajeiden kasvu.

Uuteen rahoitusinstrumenttiin kuuluu Kataisen mukaan ns. first loss -periaate.

– Kun uusi rahoitusväline tekee yhdessä investoinnin yksityisen sektorin kanssa, niin jos tästä investoinnista tulee tappioita, niin ensimmäiset rajalliset tappiot kantaa tämä julkinen rahasto.

Juuri tällä pyritään houkuttelemaan yksityisiä investoijia mukaan hankkeisiin. Kukaan ei tosin voi pakottaa yksityisiä yrityksiä tai ihmisiä tekemään päätöksiä.

– Meidän täytyy keskittyä olosuhteiden parantamiseen eli siihen, että kilpailukyky paranee, projektit ovat selkeästi nähtävillä, ja että riskit jaetaan siellä, missä ne ovat liian suuria yksityiselle sektorille.

Komissio ei voi pakottaa ketään, vaan se tekee esityksiä.

– Nyt on jäsenmaista ja Euroopan parlamentista kiinni, kuinka nopeasti pk-yritykset saavat lisää rahoitusmahdollisuuksia tai kasvuyritykset pääomasijoituksia. Tässä tarvitaan ripeitä päätöksiä.

Kataisen mukaan yksityisen sijoittajapiirin palaute hänelle ja komissiolle on ollut hyvin rohkaisevaa.

Tehdyn arvion mukaan investointipaketin työllisyysvaikutus on 1–1,3 miljoonaa uutta työpaikkaa, jotka pitäisi näillä ratkaisuilla saada syntymään kolmen vuoden aikana.

Lue seuraavaksi