JYY säästää lämmönvahdeilla

Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta investoi kiinteistöjensä lämmönvahteihin. Tavoitteena on sadan tuhannen euron säästö lämmityskuluissa.

lämmitys
Lämpöpatteria säädetään.
Timo Leponiemi / Yle

Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta pyrkii säästämään kiinteistöjensä energiakuluissa lämmönvahdilla. Ylioppilaskunnan kiinteistöjen lämpökustannukset ovat noin 600 000 euroa vuodessa, ja tavoitteena on 15 prosentin eli lähes sadan tuhannen euron säästö.

Säästö ei tule pudottamalla JYY:n noin 2000 vuokralaisen asuntojen lämpötilaa.

– Se 21 astetta, joka jokaisessa asunnossa pitäisi vähintään olla, niin se myös tulee näitten järjestelmien kautta siellä olemaan, lupaa JYY:n toimitusjohtaja Marko Huttunen.

Pienenevät lämmityskulut eivät kuitenkaan pienennä vuokria.

– Kaukolämmön kustannukset ovat vain osa vuokrakustannuksia, ja näkisin, että nämä säästöt pienentävät vuokrien nousukulmaa, eivät taita sitä, Huttunen sanoo.

Lämmönvahdit ovat JYY:n energiaohjelman ensimmäinen osa. Ne myös maksavat itsensä nopeasti takaisin, laskelmien mukaan jopa alle kahdessa vuodessa.

– Takaisinmaksuajan pitää olla rivakka, sillä meillä on tulossa isoja investointeja. Peruskorjaus- ja uudisrakennusinvestoinnit ovat lähivuosina 70-80 miljoonaa euroa, toteaa Huttunen.