1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Saame

Lontoon taidepiirit nauttivat Outi Pieskin saamelaistaiteesta – Katso videot

Lontoon taidepiirit ovat tottuneet siihen, että koko maailman taide on heidän ulottuvillaan. Silti viime viikolla avattu saamelaistaiteilija Outi Pieskin näyttely oli heille aivan uusi kokemus.

Yle Saame
Gareth Clayton
Pasi Myöhänen / Yle
Gareth Clayton
Londonlaš Gareth Clayton analysere Outi Pieski dáidaga skábmamánus 2014.

Lontoossa on nyt nähtävillä saamelaistaiteilija Outi Pieskin taidetta ja sen mukana pieni osa Saamenmaata, sen kulttuuria ja luontoa.

Galleristi haluaa avata saamelaista maailmaa kaupunkilaisille nimenomaan saamelaistaiteilija Outi Pieskin taiteen kautta.

– Alkuperäiskansan taiteilijat onnistuvat tuomaan menneisyyden ilmi nykyajan valossa. Vaikka taide pohjautuu historiaan, se avautuu myös meille, sillä siinä on jotain aivan uutta meille, kertoo galleristi Kristin Hjellegjerde.

– On hienoa, kuinka alkuperäiskansat luovat sellaista, millä on kuitenkin yhteys menneeseen. Me olemme unohtamassa yhteyden menneeseen kiireisessä yhteiskunnassamme, Hjellegjerde sanoo.

"Uniikkia, virkistävää ja herkkää"

Lontoon kaiken kokeneille taidepiireille on alkuperäiskansan taide jotain ihmeellistä.

– Tämä on jotain, mitä ei paljon Lontoossa näe. Tarkoitan, että alkuperäiskansojen taidetta yhtään mistään päin maailmaa ei juurikaan näe koko maassa, vaikka menisi British Museumiin tai yhteen antropologisista museoistamme. On erityisen mukavaa nähdä nykytaiteilija työssään ja hänen töitään näytillä Lontoossa. Se on mielestäni todella tärkeää, analysoi Gareth Clayton.

– Pieskin taide kuvailee kotia, ajatusta kodista. Taiteilija katsoo kotia ilmeisesti ulkopuolelta, ehkä jopa ulkomailta, ja koittaa kuvitella millaista elämä oli hänen esi-isiensä aikaan. Roikkuvat osat ovat kuin jääpuikkoja, niissä on värejä ja valoa, analysoi Brenda Ferry.

– Liikun Lontoon nykytaidepiireissä. Ensimmäinen reaktioni oli, että Pieskin taide on hyvin uniikkia. Se on virkistävää ja hänen ilmaisunsa on hyvin herkkää. Työt ovat ilmeisen naisellisia ja myös hyvin runollisia, analysoi Jessica Bélanger.

Outi Pieskin taidetta pääsee näkemään vielä parin viikon ajan Kristin Hjellegjerde Galleryssä, Lontoossa.

Samassa Mimicry-nimisessä näyttelyssä on esillä myös Chinook-heimon taiteilijan Monica Canilaon taidetta.

Lue seuraavaksi