Satoja siirtolaisia kuljettanut alus joutui merihätään Välimerellä

Kreikan laivaston fregatti hinaa konerikon kärsinyttä ja satoja siirtolaisia kuljettavaa rahtilaivaa kohti Kreetaa. Aluksen kyydissä arvellaan olevan jopa 700 Eurooppaan pyrkinyttä siirtolaista.

Ulkomaat
Satoja Eurooppaan pyrkineitä siirtolaisia kuljettanut ja konerikon kärsinut rahtialus Kreetan edustalla.
Satoja Eurooppaan pyrkineitä siirtolaisia kuljettanut ja konerikon kärsinut rahtialus Kreetan edustalla 25. marraskuuta.Reuters-TV

Satoja siirtolaisia kuljettanut rahtialus kärsi konerikon tiistaina Kreetan saaren kaakkoispuolella. Kreikan laivaston fregatti hinaa nyt alusta kohti satamaa muutaman solmun nopeudella. Viranomaisten mukaan myös neljä rahtialusta avustaa operaatiossa, mutta kova tuuli ja voimakkaat aallot vaikeuttavat hinausta.

77-metrisen Kiribatin lipun alla purjehtivan rahtialuksen kyydissä uskotaan olevan jopa noin 700 miestä, naista ja lasta, jotka pyrkivät salaa Eurooppaan. Nyt paljastunut kuljetus on yksi suurimmista viime vuosien aikana.

Muutamaa päivää aikaisemmin yli kaksi sataa syyrialaispakolaista pelastettiin heitä kuljettaneen aluksen jouduttua merihätään Kyproksen edustalla.

Kreikan meriministeriö ja kreetalainen uutissivusto julkaisivat kuvia aluksesta sekä sen ruumaan ahtautuneista siirtolaisista.

Satoja Eurooppaan pyrkineitä siirtolaisia rahtialuksen ruumassa.
Satoja Eurooppaan pyrkineitä siirtolaisia rahtialuksen ruumassa 26. marraskuuta.Reuters-TV

Kreikan rannikkovartioston mukaan kiribatilaisaluksella olevat ihmiset ovat todennäköisesti Syyriasta ja Afganistanista. Viranomaisilla ei ole käsitystä siitä, mistä ja milloin laiva on lähtenyt. Laivan uskotaan olleen matkalla Italiaan.

Laivaston fregatti hinaa alusta kohti Ierapetran satamaa Kreetalla, jonne sen uskotaan saapuvan myöhään keskiviikkoiltana.

Kreikkalaiset viranomaiset ja Punaisen Ristin työntekijät valmistelevat kiireisesti hätäapua sadoille siirtolaisille.

Kreikan viranomaisten mukaan heillä ei ole tietoa, että laivan kyydissä olevilla siirtolaisilla olisi terveysongelmia tai muutakaan erityistä hätää. Myös ruokaa ja vettä vaikuttaisi viranomaisten mukaan olevan riittävästi.

Yksi raskaana oleva nainen kuljetettiin laivalta helikopterilla saamaan hoitoa sairaalaan. Aluksen on tarkoitus ankkuroitua Ierapetran sataman edustalle, mutta ei ole vielä selvää, siirretäänkö siirtolaiset välittömästi maihin.

Kymmenettuhannet siirtolaiset pyrkivät Eurooppaan joka vuosi Välimeren yli. Amnesty Internationalin mukaan tänä vuonna yli 2 500 Eurooppaan pyrkinyttä siirtolaista on hukkunut Välimerellä. Noin 150 000 siirtolaisen uskotaan onnistuneen yrityksessä.

Suurin osa Kreikkaan meritse saapuvista siirtolaisista on sisällissotaa pakenevia syyrialaisia.

Lähteet: AP, Reuters