Saharov-palkinto raiskausten uhrien puolustajalle - "Jokaisessa raiskatussa lapsessa näen omat lapseni"

Kongolainen lääkäri Denis Mukwege on saanut Euroopan tärkeimmän ihmisoikeuspalkinnon työstään joukkoraiskausten uhrien puolesta. Mukwege on auttanut tuhansia raiskausten uhreja Kongon demokraattisessa tasavallassa.

Kuva: Frederick Florin / AFP

EU:n parlamentti myönsi keskiviikkona kongolaiselle Denis Mukwegelle Saharov-palkinnon taistelustaan naisten oikeuksien puolesta.

Mukwege kiitti palkinnosta parlamenttia, joka on nostanut valokeilaan joukkoraiskausten uhrit.

– He eivät enää tunne olevansa yksin, Mukwege sanoi puheessaan EU-parlamentille Strasbourgissa ja kuvasi joukkoraiskauksia "kauhistuttavaksi barbarismiksi".

Naistentauteihin erikoistuneena kirurgina toimiva Mukwege on auttanut leikkauksilla arviolta jopa 40 000 raiskattua naista sen jälkeen, kun hän perusti sairaalan sisällissodan repimään Kongon demokraattiseen tasavaltaan vuonna 1998.

Raiskatut naiset ovat tulleet jopa satojen kilometrien päästä Mukwegen sairaalaan saamaan apua, osa henkihieverissä.

– Jokaisessa raiskatussa naisessa näen vaimoni, jokaisessa raiskatussa isoäidissä näen äitini, jokaisessa raiskatussa lapsessa näen omat lapseni, sanoi Mukwege, joka oli saapunut juhlatilaisuuteen Strasbourgiin vaimonsa kanssa.

Raiskaus joka sekunti

Kongon sisällissodassa järjestelmällisistä joukkoraiskauksista tuli yksi sodankäynnin keino 1990-luvulla. On arvioitu, että sisällissodan ollessa pahimmillaan maassa raiskattiin yksi nainen joka minuutti. Joukkoraiskauksiin on osallistunut sekä Kongon hallituksen joukkoja että kapinallisjoukkoja.

Mukwege on syyttänyt Kongon demokraattisen tasavallan hallitusta sekä YK:ta siitä, että joukkoraiskauksien on annettu tapahtua vuosikymmeniä.

Hän itse perusti sairaalan yhdelle pahimmista taistelualueista, Bukavun kaupungin laitamille maan itäosassa. Sairaalassa on ollut usein huutava pula sähköstä ja puuduteaineista.

Kirurgisten toimenpiteiden lisäksi Mukwege on antanut psykologista apua sekä auttanut työllistämisohjelmien kehittämisessä raiskausten uhreille.

–Tämä ei ole naisten ongelma. Kysymys on ihmisyydestä, ja miesten on otettava vastuu tämän lopettamiseksi, Mukwege sanoi joukkoraiskauksista vuosi sitten The New York Timesin mukaan.

Mukwegen mukaan järjestelmälliset joukkoraiskaukset eivät ole vain Afrikan ongelma. Niitä tapahtuu myös muun muassa Bosniassa, Syyriassa, Liberiassa ja Kolumbiassa, hän muistuttaa.

Mukwege yritettiin murhata

Kongon sisällissota on virallisesti ohi, mutta aseellinen konflikti jatkuu edelleen maan itäosissa. Joukkoraiskauksia tehdään edelleen usein, ja siksi äänekkäällä Mukwegella on paljon vastustajia.

Mukwege yritettiin murhata kaksi vuotta sitten, kun miesjoukko tunkeutui häneen kotiinsa  ja otti Mukwegen lapset panttivangiksi. Laukaustenvaihdossa kuoli yksi vartija, mutta perhe pystyi pelastautumaan.

Murhayrityksen jälkeen Mukwegen pakeni Bukavusta, mutta palasi takaisin töihin parin kuukauden kuluttua. Hän on jatkanut kampanjointia raiskauksia vastaan.

Saharov-palkinto on 50 000 euron suuruinen. Vuonna 2013 palkinnon sai pakistanilainen Malala Yousafzai. Aikaisempia palkinnonsaajia ovat muun muassa Etelä-Afrikan entinen presidentti Nelson Mandela ja Myanmarin oppositiojohtaja Aung San Suu Kyi.

Palkinto on nimetty tunnetun neuvostoliittolaisen toisinajattelijan Andrei Saharovin mukaan.