1. yle.fi
  2. Uutiset

Vastuullinen yritysjohtaja menestyy myös naismarkkinoilla

Ihminen on muinaisista ajoista lähtien halunnut saada hyvän maineen yhteisössä. Vastuullista liiketoimintaa Porin yliopistokeskuksessa opettavan tohtorin Anu Lähteenmäki-Uutelan mukaan yhteiskuntavastuunsa hoitava yritysjohtaja vetoaa naisiin.

Kotimaan uutiset
Kuvassa nuoripari käsi kädessä.
Raila Paavola / Yle

Yhteiskunnallisesti vastuullinen toiminta tuo yritykselle markkina-arvoa. Tohtori Anu Lähteenmäki-Uutelan mukaan yhteiskuntavastuun toteuttamiselle löytyy pitkälle ulottuvat perinteet.

– Luolamiesajoista saakka ihminen on halunnut hyvän ja vastuullisen maineen yhteisössään. Vastuullinen ja hyvämaineinen ihminen on aina otettu mukaan ruoan jakoon, kertoo Lähteenmäki-Uutela.

Luolamiesajoista ihminen on halunnut hyvän ja vastuullisen maineen yhteisössään. Naisen aivot ovat muotoutuneet sellaisiksi, että hän haluaa kumppanikseen vastuullisen miehen.

Tohtori Anu Lähteenäki-Uutela

Yhteiskuntavastuu jaetaan yritysten kohdalla yleensä taloudelliseen, sosiaaliseen ja ekologiseen vastuuseen. Yrityksen tulee maksaa verot, kohdella työntekijöitä, asiakkaita ja sidosryhmiä hyvin sekä kuormittaa ympäristöä mahdollisimman vähän. Evoluutiopsykologian mukaan yritysjohtajalla on myös sisäänrakennettu motiivi saada näyttämään yrityksensä vastuulliselta.

– Naisen aivot ovat muotoutuneet sellaisiksi, että hän haluaa kumppanikseen vastuullisen miehen. Jos yritysjohtaja osaa miettiä ympäristöasioita ja yhteiskunnan oikeudenmukaisuutta, niin silloin siitä on hyötyä esimerkiksi siinä, että saa paremmin naisia.

Suomalaisilla yrityksillä parantamisen varaa vastuullisuudessa

Anu Lähteenmäki-Uutela opettaa Porin yliopistokeskuksessa vastuullista liiketoimintaa. Laitoksella tutkitaan myös sitä, miten luolamiesajan ympäristö ja kulttuuri on vaikuttanut ihmisen aivoihin. Ihmisellä on neljä perimmäistä motiiivia, jotka pätevät yhä.

– Ihminen haluaa pysyä hengissä, löytää kumppanin, pitää huolta perheestään ja olla hyvässä maineessa yhteisössä. Vastuullinen ja hyvämaineinen ihminen on aina otettu mukaan ruoan jakoon.

Tohtorin mukaan suomalaisten yritysten yhteiskuntavastuun toteuttamisessa on parantamisen varaa. Tiukempi lainsäädäntö pakottaisi kaikki yritykset yhä vastuullisemmaksi.

– Kuluttajan ei pitäisi periaatteessa joutua miettimään tuotteiden kohdalla, että mitkä ovat sen ympäristövaikutukset. Lainsäädännön minimitason pitäisi olla sellainen, että yritys ei tuhoa ympäristöä kohtuuttomasti tai johda kuluttajaa harhaan, eikä myöskään aiheuta ihmisoikeusloukkauksia.

Lue seuraavaksi