Tämän pässin jälkeläisiä odotetaan ruokapöydissä – Rambo puskee siementämällä kasvua kotimaisiin lampaisiin

Kanta-Hämeessä Lopelle on saatu Hollannista huippuluokan Texel-pässejä spermantuotantoon. Kaksikymmentä pässiä ja kymmenen uuhta ovat lähtökohta maailmanlaajuisesti kysytyn siemenen tuotantoon. Pässeissä yksi on ylitse muiden, se on nimeltään Rambo.

luonto
Rambo-pässi kurkistaa karsinassaan
Veera Rangell / Yle

Rambo, joka tuli Suomeen ja Lopelle 19 muun pässin ja kymmenen uuhen kanssa syyskuun lopulla. Rambolla on selkeä tehtävä, sillä se on Texel-pässi parhaasta päästä, tietää HH Embryo Oy:n markkinointijohtaja Mikko Ranta.

– Rambo on champion-pässi ja kovan luokan pässinä sen tehtävä on tuottaa spermaa, Ranta sanoo.

Tämän tasoisia pässejä yhdellä kasvattajalla on ehkä pari-kolme elinaikanaan.

Sanna Lehto

Myös tuotantopäällikkö Sanna Lehto kehuu Ramboa.

– Se on hieno 90 pisteen texel-pässi. Tämän tasoisia pässejä yhdellä kasvattajalla on ehkä pari-kolme elinaikanaan. Rambo on varmasti kuuden parhaan joukossa Hollannissa.

Markkina-alueena koko maailma

Texel on yksi maailman valtaroduista lampaanlihan tuotannossa. Hollannissa lammastiloja on paljon ja tilatiheys rajoittaa niiden toimintaa. He eivät enää saa ottaa omaa siementä eli he eivät voi käyttää heidän omaa sperma-asemaa, toteaa Lehto.

Lopen pässiasema tekee yhteistyötä hollantilaisen jalostajan Martin van Akenin kanssa, joka on lähettänyt parhaat eläimensä tänne.

Missään muualla ei ole saatavana aitoa hollantilaistyyppistä texelin spermaa.

Sanna Lehto

– Suomessa on tilaa ja eläintautitilanne on hyvä. Se tarjoaa suomalaiselle lammastilalle selvän edun. Missään muualla ei ole saatavana aitoa hollantilaistyyppistä texelin spermaa. Tämä on meille valtava mahdollisuus varsinkin, kun markkina-alueena on koko maailma, sanoo Lehto.

Komea ja nopea

Rambon työ on olla komea. Se kiertää myös näyttelyissä. Varsinainen työrupeama ei veny liiaksi.

Se on ohi kolmessa sekunnissa eli työ on hyvin nopeatempoista. Se vaatii sperman talteenottajalta ripeyttä saada keinovagina ajoissa alle.

– Pässin siemensyöksy vaatii oikeaa uuhta, jonka tulee olla kiimassa. Kun tilalla on kymmenen uuhta, niiden tulisi olla kiimassa sopivasti eri aikaan, jotta spermaa voidaan ottaa talteen mahdollisimman monena päivänä, kertoo tuotantopäällikkö Sanna Lehto.

Luonnollisesti astutettuna pässi astuu uuhen 10-20 kertaa. Sellainen "tuhlailu" ei sovi siementuotantoon. Vipinää yhdessä siemennysannoksessa riittää, sillä siinä on noin 250 miljoonaa siittiötä. Pakastetuilla siemenannoksilla on tilaajia jopa Costa Ricasta asti. Texel-rodun siemennys toimii myös muilla roduilla antamaan lihaisampaa karitsapolvea.

Piristää lammastaloutta

Suomessa on runsaasti tyhjillään olevia karjatiloja, jotka saa kohtuullisen helposti lammastuotantoon. Markkinointijohtaja Mikko Ranta uskookin, että kotimainen spermantuotanto piristää suomalaista lammasalaa ja vahvistaa sitä.

– Uskon, että se vauhdittaa hyvin nousuun lähtenyttä suomalaista lammastaloutta ja lisää lampaanlihan tuotantoa. Lammas on hyvää ja sitä kannattaa syödä. Kyllä me jossain vaiheessa näitä texeleitäkin syödään, mutta ei tietenkään Ramboa.