"Itselläkin oli korvat punaisena, kun kuulin kappaleen ensimmäisen kerran"

Kainuun maakuntalaulusta, Nälkämaan laulusta, on tehty uusi tulkinta. Sen esittää kajaanilainen Antti Matikainen.

kulttuuri
Hossan retkeilyalueen maisemaa, metsää ja vesistöä, jonka takana häämöttää Värikallio.
Sini Salmirinne / Yle

Kajaanilainen Antti Matikainen laulaa uuden version Ilmari Kiannon sanoittamasta ja Oskar Merikannon säveltämästä Kainuun maakuntalaulusta, joka julkaistaan 5. joulukuuta. Tulkinta syntyi osana valtakunnallista kampanjaa, jossa tulkitaan maakuntalauluja uusina versioina. Kampanjan keulakuvana toimiva Matikainen kertoo, että omaa suosikkikappaletta ei ollut ihan yksinkertaista uudistaa.

– Sovitusta on muutettu aika isolla kädellä ja itselläkin oli korvat punaisena, kun kuulin kappaleen ensimmäisen kerran. Mutta teimme kuten tuottaja pyysi. Lopputuloksessa kuuluu hyvä ja nuorekas tunnelma, välillä haikeakin. On se ainakin erilainen kuin se perinteinen. Vähän minua hirvitti uudistaa laulua, koska tiesin, että se tulee jakamaan mielipiteitä varsinkin Kainuussa.

Matikainen kuvailee suhdettaan Nälkämaan lauluun hyvin läheiseksi jo ennen uuden version työstämistä. Hän on esittänyt sitä Jymyn pesäpallo-otteluiden lisäksi usein keikoillakin.

– Kun klassikot halutaan pitää hengissä, ne vaativat aina uutta versioimista. Olen suunnitellut jopa tatuoivani laulun ensimmäisen säkeistön kehooni. Maakunnan rajathan minuun on tatuoitu varmasti jo viisitoista vuotta sitten, Matikainen kertoo.

Kainuulaisten ei tarvitse olla huolissaan rakkaasta maakuntalaulustaan, sillä erikoisesta sovituksesta ja hieman uudistetusta sävellyksestä huolimatta kappale on yhä hyvin tunnistettava.

– Se on tehty nuorekkaalla otteella eikä se ole ehkä niin mahtipontinen kuin alkuperäinen, Kainuun liiton viestintäpäällikkö Eeva Mäntymäki luonnehtii.

– Olemme rikkoneet säkeistöjen rakenteita ja jopa melodiaakin, Matikainen sanoo arvoituksellisesti.