Talvisota päivä päivältä, Twitter-keskusteluina

Talvisotaan johtaneet Mainilan laukaukset ammuttin tasan 75 vuotta sitten. Ylen #sota39-projekti kertoo, miten maan johtajat kantoivat vastuunsa ja kuinka rauhaan taivuttiin.

internet
#sota39-nettiprojektin bannerikuva.
#sota39 päivittää sodan vaiheet päivä päivältä uudella tavalla Twitterissä.Yle

Yle tuo ensimmäisenä Suomessa historiallisia tapahtumia talvisodan hallituksen kabinettipöydistä seurattavaksi reaaliajassa. 75 vuoden takaiset tapahtumat kerrotaan maan sotatilahallituksen käymien todellisten keskustelujen ja päätösten kautta twiiteiksi tiivistettynä. Ylen #sota39 päivittää sodan vaiheet päivä päivältä.

Projekti #sota39 alkoi 26.11.2014. Aloitushetkellä sen Twitter-tilillä oli jo liki 2 500 seuraajaa.

Tasan 75 vuotta sitten Neuvostoliitto syytti Suomea rajan pinnassa olevan Mainilan kylän tulituksesta. Näin itänaapuri sai tekosyyn sodan aloittamiseen.

Kriisihallitus nimitettiin välittömästi sodan sytyttyä. Uuden hallituksen ainut tehtävä oli rauhan saavuttaminen, mutta hallitus ei ollut rauhanpyrkimyksessään yksimielinen. Ministerijoukko jakautui kahtia rauhaa kaikin keinoin tavoitteleviin ja sodan jatkamista kannattaviin, eli kyyhkyihin ja haukkoihin, mikä loi ristiriidan hallituksen ainoan tavoitteen saavuttamiseksi.

Hallituksen keskustelut kirjattiin sodan aikana ylös pöytäkirjoihin, jotka lepäävät nyt Kansallisarkiston kellarissa. #sota39 perustuu kahden kokeneen historiantutkijan, Ohto Mannisen ja Kauko Rumpusen, tutkimukseen näistä pöytäkirjoista ja heidän niistä kirjoittamaansa kirjaan.

Projektin tukikohtana toimii sivusto yle.fi/sota39, joka kokoaa aiheen sisällöt yhteen. Sivulla on muun muassa esittelyt talvisodan johtavista poliitikoista, joista viidellä on oma tili Twitterissä. Sivustolle upotetussa Twitter-ikkunassa voi seurata myös sodan tapahtumia näiden poliitikkohahmojen välisinä keskusteluina.

Päivittäisiä tapahtumia ja päähenkilöiden keskusteluita voi seurata myös pelkästään Twiterissä. Päätili @sota1939 (siirryt toiseen palveluun) liimaa keskustelut yhteen. Tapahtumien seuraaminen ei vaadi Twitterissä profilin luomista.

#sota39-leima lyödään kaikkiin twiitteihin, jotka vaativat erityishuomiota. Hashtagin kautta myös twitterkäyttäjät voivat osallistua ja kommentoida projektia, mikä on erittäin toivottavaa.

Yle Historia -tiimi julkaisee myös talvisodasta kertovan kuvan jokaiselta sodan päivältä, jolta kuva löytyy. Kuvat valikoidaan SA-kuva-arkistosta. Valokuva-antiin pääsee käsiksi joko seuraamalla etusivulta löytyvää artikkelia tai twiittejä tunnisteella #päivänSAkuva.