1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kaivinkone katkaisi Elisan kuituyhteydet

Elisan tietoliikenneyhteyksiä pitkään kiusannut vika johtuu kuitukaapelin katkeamisesta Lohjalla. Vikaa korjataan parhaillaan, mutta yhteyksien palaaminen voi kestää useita tunteja. Myös Saunalahti käyttää Elisan verkkoa.

Karttaseinä Elisan johtokeskuksessa. Kuva: Sami Halinen / Lehtikuva

Teleoperaattori Elisan tietoliikenneyhteydet Ruotsin suuntaan ovat poikki kuitukaapelin katkettua Lohjalla.

Kaapeli katkesi maankaivuutöiden yhteydessä iltapäivällä noin kello 15.35.

– Kuitu on ilmeisesti kauhaistu vahingossa poikki ja sitä ollaan nyt sitten korjaamassa, kertoo Elisan palveluhallintajohtaja Lasse Huttunen.

Vikapaikka on jo löydetty ja paikalla on korjaajia. Lisäksi Elisa etsii ja rakentaa parhaillaan lisäkapasiteettia yhteyksien parantamiseksi.

Lasse Huttusen arvion mukaan kaapelin korjaaminen kestää useita tunteja kaapelin suuruudesta riippuen.

– Sehän riippuu siitä, kuinka paljon siinä yhdessä kaapelikaivannossa sitä tavaraa kulkee. Tyypillisesti tällaiset kuitukorjaukset kestävät kolmesta kuuteen tuntia.

Tarkkaa korjausaikataulua Lasse Huttunen ei uskalla vieläkään sanoa, mutta vielä tämän päivän puolella vika pitäisi saada korjattua. Hän kehottaa varautumaan useiden tuntien korjausurakkaan.

Yhteydet nyt Tallinnan kautta

Kaapelin katkeamisen takia internetyhteydet kulkevat nyt Tallinnan kautta. Yhden yhteyden takia liikenne on ruuhkautunut ja paikoin jopa estynyt. Vika vaikuttaa jonkin verran myös puhelinyhteyksiin.

Elisa etsii nyt korvaavia yhteyksiä. Yksi keino on rakentaa niitä lisää Ruotsin puolelle.

– Pyritään saamaan aikaiseksi korvaavaa kapasiteettia Ruotsin suuntaan helpottamaan tätä tilannetta, kertoo Lasse Huttunen.