1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Itä-Ukrainan pankkijärjestelmä on suljettu – käteistä ei voi nostaa

Venäjän YK-suurlähettiläs Vitali Tšurkin on kutsunut Itä-Ukrainan saartoa täysimittaiseksi humanitaariseksi katastrofiksi

Ihmiset odottelevat kiinni olevan pankin edessä Ukrainan Donetskissa 26. marraskuuta. Kuva: Eric Feferberg / AFP

Pankkiautomaatit ovat sulkeutuneet Venäjä-mielisten separatistien alueilla Itä-Ukrainassa, eikä pankeista voi nostaa käteistä rahaa. Ukrainan keskuspankki käski eilen tiistaina lakkauttaa kaikki pankkitoiminnot separatistialueilla.

– Saimme käskyn sulkea järjestelmä eilen. Rahansiirtoja ei enää tehdä, valtion omistaman Oschadbankin työntekijä kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Pankit ovat ainakin tänään keskiviikkona pitäneet ovensa auki, mutta asiakkaat ovat jääneet tyhjin käsin. Myöskään luottokortit eivät toimi suurimmassa osassa liikeyrityksistä. Uutistoimisto AFP:n mukaan luotolla voi maksaa vain kourallisessa hotelleista ja kaupoista.

Keskuspankin mukaan pankkijärjestelmä palautetaan, kun Itä-Ukraina on jälleen Ukrainan hallinnassa.

Ukrainan presidentti Petro Porošenko antoi noin puolitoista viikkoa sitten määräyksen kaikkien valtion rahoittamien palveluiden lopettamisesta Itä-Ukrainan separatistialueilla. Määräys koskee pankkien lisäksi niin lastentarhojen, koulujen, sairaaloiden kuin pelastuslaitostenkin toimintaa.

Venäjän YK-suurlähettiläs Vitali Tšurkin on kutsunut Donetskin ja Luhanskin niin kutsuttujen kansantasavaltojen saartoa täysimittaiseksi humanitaariseksi katastrofiksi YK:n turvaneuvoston kokouksessa tänään keskiviikkona.