1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. A-studio

Investoijan Suomi-kuva: Poliittista poukkoilua ja loputonta byrokratiaa

Miljardibisnes sai Ruotsissa luvan kuukaudessa, Suomi jahkaili asiaa neljä vuotta, kertoo kansainvälisen Amcham-bisnesverkoston politiikkajohtaja Matthew Wood.

Matthew Wood. Kuva: Yle

Matthew Wood on ammatiltaan lobbari. Hän edustaa Suomessa toimivaa kansainvälistä Amcham-bisnesverkostoa ja kuuntelee työkseen yritysten huolia. Yksi teema on viime aikoina noussut ylitse muiden.

– Poliittinen epävarmuus on yleisin yritysten mainitsema investointien este Suomeen ja parin viime vuoden aikana tilanne on vain pahentunut, sanoo Wood.

Epävarmuutta lietsoo moni asia. Hallituksen veropolitiikka on ollut vikuroivaa, osinkopäätökset mutkikkaita, energiapolitiikka epäjohdonmukaista, lupaprosesseihin liittyvä sääntely muutoksille altista.

Tuskailua kuuluu Woodin mukaan monilta aloilta: kaivosteollisuudesta, koulutuspalveluista, terveydenhoitosektorilta, lääketeollisuudesta ja suorajakelupalveluista.

– Yksi meidän jäsenistämme kertoi esimerkiksi, että Suomessa tiettyä lupaa piti odottaa neljä vuotta, Ruotsissa lupa heltisi kuukaudessa. Nyt yhtiö tekee Ruotsissa miljardibisnestä.

Amchamiin kuuluu yli 300 jäsentä, joista noin puolet on Suomessa toimivia kansainvälisiä yrityksiä, toinen puoli supisuomalaisia yhtiöitä.

Byrokratian musta aukko

Suomalainen virkakoneisto näyttää monien ulkomaalaisten silmissä lähinnä mustalta aukolta. 

– Toinen jäsenemme kuvaa suomalaista byrokratiaa mustaksi aukoksi. Virkamiehet eivät halua järjestää tapaamisia, eivätkä vastaa sähköposteihin. Päätökset eivät ole läpinäkyviä ja eikä yritys koskaan tiedä, onko asia edes etenemässä, Wood kuvailee.

Tilanne on Woodin mukaan paradoksaalinen, sillä Suomi on toisaalta monin tavoin loistava paikka liiketoiminnalle. Kansa on koulutettua ja työvoima laadukasta, infrastruktuuri on erinomainen ja ympäristö turvallinen.

Isot asiat ovat siis kunnossa. Se mitä tarvitaan, on Woodin mukaan asennemuutos. 

– Suomi sanoo haluavansa lisää ulkomaisia investointeja. Jos näin on, sen pitää alkaa myös näkyä. Investoinneista käydään maailmalla niin veristä kilpailua, että investoijat pitää toivottaa tervetulleiksi myös käytännössä.

Lisää näkemyksiä siitä, miten Suomeen ja Eurooppaan saadaan lisää työtä ja kasvua A-studion erikoislähetyksessä torstaina kello 21.05.

Mukana keskustelussa muun muassa Deutsche Bankin entinen pääjohtaja Josef Ackermann, Shellin hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila, Euroopan parlamentin varapuhemies Olli Rehn, Tukholman kauppakamarin toimitusjohtaja Maria Rankka, elinkeinoministeri Jan Vapaavuori, EK:n puheenjohtaja Ilpo Kokkila, Teollisuuden palkansaajien tuleva puheenjohtaja Jorma Malinen, PKC Electronicsin pääluottamusmies Pirkko Valtanen, VATT:n pääjohtaja Juhana Vartiainen ja pääomasijoittaja Inka Mero KoppiCatchista.